Uz Svjetski dan pripovijedanja : Ivana – od uha do srca – audio priče iz davnine I. B. Mažuranić u online audio projektu

Gradska knjižnica Kaštela

IVANA  OD UHA DO SRCA : online audio projekt Gradske knjižnice Kaštela i Kazališta Prijatelj

IVANINE AUDIO PRIČE IZ DAVNINE

Gradska knjižnica Kaštela u suradnji s Kazalištem Prijatelj predstavlja nastavak online projekta za velike i male pod naslovom Ivana – od uha do srca koji je pokrenut s ciljem približavanja djeci manje i više poznatih priča najčitanije i u svijetu najpoznatije hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

Nakon što smo tijekom 2020. g. predstavili tri najduže, a možda i najzanemarenije i djeci najmanje poznate, ali izvanredne priče iz zbirke Priče iz davnineBratac Jaglenac i sestrica Rutvica, Lutonjica Toporko i devet župančića Ribar Palunko i njegova žena, u nastavku projekta bit će predstavljene još četiri priče: Kako je Potjeh tražio istinu, Regoč, Sunce djever i Neva Nevičica te Šuma Striborova.

Bitno je naglasiti kako je vrijednost projekta Ivana – od uha do srca prepoznalo i Ministarstvo kulture RH te je nastavak projekta financiran upravo sredstvima Ministarstva kulture i medija.

uvodnom videu vrhunski interpretatori i poznavatelji djela I. B. Mažuranić Anja Đurinović  i Hrvoje Zalar predstavit će nastavak projekta, a potom će, u vremenu od 19. ožujka do 2. travnja 2021. na YouTube kanalu te na Internet i Facebook stranici Gradske knjižnice Kaštela svaki dan biti emitiran dio svake od navedenih priča I. B. Mažuranić.

Najavni video možete pogledati na poveznici: https://youtu.be/zyKObHAPMHY

Hrvoju Zalaru su se u izvanrednoj audio izvedbi prekrasnih priča I. B. Mažuranić ovom prilikom pridružili: Anja Đurinović, Karmen Sunčana Lovrić, Selma Mehić i Jan Novosel, dok je prof. dr. sc. Diani Zalar pripala uloga jezičnog savjetnika. Sve audio snimke popraćene su ilustracijama poznatog hrvatskog ilustratora Tomislava Tomića, koje je prvotno izradio za  izdanje Priča iz davnine iz 2004. godine, nakladnika Golden marketing i Tehnička knjiga (jezično uređeno prema izdanju iz 1916.) za koje je Diana Zalar napisala mali rječnik Mitološka bića u Pričama iz davnine.

Sve audio izvedbe iznimno uživljenih i nadarenih izvođača čitaju se iz tog izdanja iz 2004. u kojemu su stilske ljepote Ivane Brlić Mažuranić netaknute (što nije slučaj s nekim drugim suvremenim izdanjima gdje je ponekad grubo mijenjan izvorni tekst). Glumci bogato dočaravaju bajkovitost, mističnost i sve nemoguće i zastrašujuće situacije kroz koje prolaze plemeniti i neiskvareni glavni junaci Ivaninih priča, a koji, naravno, iz svojih bitaka između dobra i zla uvijek izlaze kao pobjednici.

Hrvoje Zalar kao izvanredan glumac, umjetnički voditelj Kazališta Prijatelj i autor brojnih nagrađivanih i djeci omiljenih predstava, Diana Zalar kao doktorica znanosti i vrsna poznavateljica dječje književnosti i mističnih bića iz hrvatskih i svjetskih bajki i obožavateljica djela I. B. Mažuranić te mladi nadareni glumci najbolji su zalog da će sve navedene audio priče Ivane Brlić Mažuranić pronaći put do brojne djece koja će ih s užitkom slušati, iščekujući svake večeri novi nastavak Ivanine priče.

Ovaj će projekt, nadamo se, oduševiti publiku, i to prvenstveno onu mlađu, kojoj je i namijenjen, a potom i stariju, jer postoji velika mogućnost kako će se i stariji pridružiti mlađima u slušanju priča pred odlazak na počinak. Moguć je i nastavak projekta, ali o tom-potom.

Inicijatori projekta bili su potaknuti i činjenicom da slušanje priča za dijete predstavlja poseban doživljaj, a interpretatori ih čitaju na očaravajući i neodoljivi način, tako da ih jednostavno ne možete prestati slušati.

Slušanje priča razvija dječju maštu i poučava, usmjerava djetetovu pažnju, bogati pamćenje i vokabular, potiče različite emocije, a dokazano je i kako slušanje priča pred san na djecu djeluje smirujuće.

Sa zadovoljstvom Vam predstavljamo četiri Ivanine priče iz davnine koje zajedno s djecom možete poslušati pred počinak, ali također djecu možete potaknuti na prepričavanje poslušanih priča, ilustriranje i izradu slikovnica.

Uživajte!

Raspored premijernog emitiranja audio snimki:

Kako je Potjeh tražio istinu – 1. dio – 19. 3. u 19.30

Kako je Potjeh tražio istinu – 2. dio – 20. 3. u 19.30

Kako je Potjeh tražio istinu – 3. dio – 21. 3. u 19.30

Kako je Potjeh tražio istinu – 4. dio – 22. 3. u 19.30

Kako je Potjeh tražio istinu – 5. dio – 23. 3. u 19.30

Regoč – 1. dio – 24. 3. u 19.30

Regoč – 2. dio – 25. 3. u 19.30

Regoč – 3. dio – 26. 3. u 19.30

Regoč – 4. dio – 27. 3. u 19.30

Regoč – 5. dio – 28. 3. u 19.30

Sunce djever i Neva Nevičica – 1. dio – 29. 3. u 19.30

Sunce djever i Neva Nevičica – 2. dio – 30. 3. u 19.30

Šuma Striborova – 1. dio – 31. 3. u 19.30

Šuma Striborova – 2. dio –  1. 4. u 19.30

Šuma Striborova – 3. dio –  2. 4. u 19.30

Uvodni video i sve priče možete pogledati i poslušati na poveznici: https://youtu.be/zyKObHAPMHY

Više o projektu na stranici GKK: https://www.gkk.hr/vijesti/ivana-od-uha-do-srca-uzivajte-u-pricama-iz-davnine-i-b-mazuranic/

Ali, to nije sve. Ovom prilikom najavljujemo i gostovanje Kazališta Prijatelj u Kaštelima s autorskom predstavom Hrvoja Zalara Hrvatske vile i vještice sredinom travnja. O svemu više uskoro.