Mario Romoda: Pop nostalgija

HDLU

U srijedu, 24.3.2021. u 19.00 sati u Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58) otvorit će se izložba Pop nostalgia Maria Romode. Romoda u svom ciklusu, inspiriran dojmovima i sjećanja nekih proteklih dana, onih vlastitih i kolektivnih, stvara dinamična koloristička poigravanja prikazima suvremenih (pop) totema.

Nevenka Šarčević u predgovoru izložbi navodi: „Kako slikanje može kreativno oživjeti susret s prazninom te joj dati novi oblik i značenje pokazuje ciklus slika Marija Romode pod nazivom Pop nostalgia. Riječ nostalgija grčkoga je podrijetla i tumači se kao bolna čežnja za prošlim, a prvi dio ove složenice dolazi od grčke riječi nostos koja označava povratak, odnosno povratak kući. Romoda se vraća slikajući motive iz riznice privatnih memorabilija obilježenim ličnostima iz svijeta popularne kulture. Time teži reflektirati sam život i sjećanje koje u konačnici određuje emocija. Prema svojoj naravi slikarstvo kao nijemi oblik izražavanja, koji na određeni način podrazumijeva introvertiranost i introspekciju, Romodi otvara prostor za ekstrovertiranost, izravnost i nesvakidašnju zaigranost pri odabiru motiva i izražajnih boja: od jarkih na portretima pop ikona do finih i nježnih tonova crvene, ružičaste i plave na drugim slikama.

Izložba će biti otvorena uz pridržavanje svih mjera preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a možete ju pogledati u periodu od 24.3. do 6.4.2021.