Stipe Nobilo Slike vječnoga ljeta

Moderna galerija

20. prosinca 2016. – 10. siječnja 2017. u Modernoj galeriji Zagreb, Hebrangova 1.

Izložba slika Stipe Nobila donosi pejzaže iz novoga ciklusa „Otoci“ – slike njegova korčulanskog zavičaja prepune vedrine i umjetnikova prepoznatljiva vatrometa boja. Krajolik, točnije more i kamen Dalmacije, središnji je motiv Nobilova slikarstva koje već desetljećima osvaja sjajnom ekspresivnošću na granici figurativnog i apstraktnog i svojstvenom emanacijom slikarove osjećajnosti kroz prizore njegova života na otoku.

Izbor od 30 ulja na platnu koje predstavljamo na ovoj izložbi Nobilo je naslikao unatrag pet godina. Motivski one graniče između stvarnog i nadrealnog pejzaža, a morfološki pokazuju visoke dosege autentično slikarskog likovnog izražavanja koje svojim stvaralaštvom njeguje Nobilo, uvijek naglašavajući prirodu koja ga okružuje i bogatu prošlost krajolika koja prethodi kao inspiracija svakoj njegovoj slici.

Akademici Luko Paljetak i Tonko Maroević, autori tekstova u novoj Nobilovoj monografiji – koja u nakladi Školske knjige uskoro izlazi iz tiska i koja će biti promovirana u sklopu izložbe – za slikarovo stvaralaštvo s pohvalom su istaknuli da ne mijenja stil niti se ne dodvorava ikomu. Kako živi tako i radi – vječno u potrazi za skladom i ravnotežom između okoline i vlastite nutrine.