Stihovnica s Ivanom Goranić, Nedjeljkom Špilekom i Marijom Tašler

Matica hrvatska, ogranak Sisak

Iduća Stihovnica Siska Matice hrvatske na rasporedu je u subotu 12. listopada, s početkom u 19 sati (Rimska 9). Ugostit ćemo zapažene protagoniste iz javnog, znanstvenog i akademskog života, Ivanu Goranić, Nedjeljka Špileka i Mariju Tašler. Autori će se sisačkoj publici predstaviti stihovima iz svojih premijernih poetskih zbirki; Ivana Goranić: ”Beskraj”, Nedjeljko Špilek: ”Nepoznate staze” i Marija Tašler: ”Zagrli vječnost”. U nastavku večeri svoju autorsku poeziju govorit će i svi ostali zainteresirani pjesnici.

Sažeto o knjigama:

Ivana Goranić: ”Beskraj”

I ovo danas, sutra će biti jučer. No, ostat će trag u beskraju, ostat će otvorena duša, kao gigantska školjka u kojoj se tokom vremena od konstantnih valova življenja nakupilo 62 kamenčića, koje je Ivana Goranić pretvorila u bisere izvrsne kakvoće. Kroz lirski opus svog Beskraja ona kroz sito sije i prosijava životne neminovnosti, ljubav bez dodira, dodir bez prohtijeva, prohtjeve bez uzajamnosti, uzajamnost kao formulu za savršenstvo duha i tijela.

(Anastazija Cako)


Nedjeljko Špilek: ”Nepoznate staze”

Pjesnik, široko otvorenih očiju gleda u vertikali svoga postojanja, iz dubine njegove duše izranja misao o svakodnevnim unutarnjim zbivanjima. Ova knjiga pjesama je pjevanje o Scilama i Haribdama jedne duše, koja u doba tehnološkog stadija u kome živimo, zastajkuje da bi ostavila crticu bez pretenzija. Pjesnik otvoreno slika svoje misli da bi sebi otvorio nepoznato, da bi sebi raskrčio staze u labirintu nazvanim životom. S tiskanjem ove zbirke Špilek na svjetlo dana donosi svoju šahovsku ploču na kojoj u crno-bijela polja unosi spektar boje svoje duše. Na jednostavan način pokazuje da su u šarenilu života ipak crna i bijela najoštrije ispisane i stoje uvijek jedna naspram druge, držeći tenziju samootkrivanja.

(Azgan Mara)


Marija Tašler: ”Zagrli vječnost”

Da bi se dodirnuo zagrljaj vječnosti potrebno je imati istančani osjećaj za pravdu, posvećenost, žudnju za slobodom, mudrost drevnih ratnika, potrebno je još zavrijediti vlastiti mir i biti u jedinstvu sa Svemirom. Tada, i samo tada se može bez predrasuda i predumišljaja otvoriti srce ka istini i tada i samo tada srce pjeva iscjeliteljske riječi, tada, i samo tada pjesma podiže mrtve sa svih svjetova.

(Sirma Kapidan)