Sisačka poetska scena ne miruje ni u doba Coronavirusa

50 Poems for Snow

Održano virtualno izdanje međunarodnog festivala ”50 Poems for Snow”

U Sisku je četvrti put uzastopce održano izdanje međunarodnog ”no budget” festivala 50 Poems for Snow, ovaj put zbog izvanrednih okolnosti i nemogućnosti javnih okupljanja u okrilju virtualne stvarnosti.

Za one nedovoljno upućene, riječ je o festivalu pokrenutom 2012. godine u Zagrebu od strane kulturnog aktivista Saše Šimprage i entuzijasta okupljenih oko njega. Do danas se festival raširio gotovo na sve kontinente i u brojne države.

Koncept je takav da u noći nakon prvog obilnijeg snijega tekuće zime, u dotičnom gradu prijavljenom za sudjelovanje na festivalu, troje pjesnika iz toga grada čitaju 3 svoje autorske pjesme i jednu pjesmu autora kojega odrede organizatori iz Zagreba. Ove godine to je bio grčki pjesnik Dinos Christanopoulos.

Ni Coronavirus ni snažan sjeverni vjetar nisu mogli spriječiti 3 unaprijed odabrane sisačke poetske heroine za ovu sezonu, da izađu u noći sa 24. na 25. ožujka iz svojih toplih domova i pročitaju na otvorenom pripremljene pjesme.

One su: Mira Jungić, Dubravka Lazić i Senka Slivar.

Mira Jungić


Dubravka Lazić


Senka Slivar


Dokaz je to kako su ljudi u Sisku prigrlili ovaj neobični festival punim srcem i nisu ga se bili spremni odreći niti u vrijeme nemogućnosti javnih okupljanja.

Nisu se kao prethodnih godina svi zajedno okupili kod Matoševe klupe na Šetnici Slave Striegla uz rijeku Kupu, ali su zato spomenute pjesnikinje hrabro iz okrilja svojih ”samoizolacija” snimile dragocjene poetske priloge i tako održale festival živim i u ovo teško vrijeme za književnost i kulturu općenito.

Ovogodišnji festival ulazi u kategoriju specijalnog, izdvojenog izdanja, obzirom na činjenicu da je prvi obilniji snijeg pao tek po kalendarskom završetku zime.