Pokrenuta je “Mala dramska biblioteka” Teatra &TD! Prvi autor Branko Ružić!

Teatar &TD

Unatoč krizi izazvanoj epidemijom (pandemijom) i nedavnom potresu koji je pogodio Zagreb, objavljena je knjiga Branka Ružića Donor i druge drame iz novopokrenute Male  dramske biblioteke u izdanju Studentskoga centra u Zagrebu, Teatra &TD. Knjiga sadrži tri kazališna teksta, pored naslovnog Donora koji je svoju uspješnu  praizvedbu imao u Engleskoj, a hrvatsku premijeru je trebao imati u travnju 2020. u Teatru &TD u režiji Nine Kleflin s Dijanom Vidušin i Sašom Anočićem u glavnim ulogama, tu je drama “Bolje sutra” svojedobno praizvedena u HNK Split, te do sada neizvođeni tekst “Stipe”.

Urednički savjet biblioteke Davor Šišmanović, Mate Matišić i Miro Gavran do kraja kalendarske godine najavljuju i objavljivanje zbornika najmlađih pisaca, mahom studenata dramaturgije na zagrebačkoj ADU, te knjige drama suvremenog njemačkog autora Sebastiana Seidela, čija je predstava Hamlet za svakoga od prošle godine na repertoaru Teatra &TD.“ Izvršna urednica knjige je Danijela Andrijašević Wittine, a grafička urednica Ida Glujić.

Branko Ružić proteklih godina živi u Londonu i radi na BBC-u,  dobro je poznat domaćoj i stranoj publici kao filmski i televizijski scenarist, koji povremeno piše i kazališne tekstove za sve generacije. Naslovna drama Donor krajem prošle godine tiskana je kao knjiga u Parizu, a prevedena je i na njemački jezik. Bilo je predviđeno da se ova knjiga promovira na dan hrvatske premijere u Teatru &TD, ali zbog poznatih nesretnih okolnosti knjiga kreće u svoj život nešto prije predstave Donor za koju se nadamo da će se čim prije dogoditi na sceni Teatra &TD.

U povodu izlaska knjige autor Branko Ružić nije krio oduševljenje: „Izlazak knjige Donor i druge drame u izdanju Male dramske biblioteke Teatra &TD je potpuno nevjerojatan događaj. Očito da mi knjige moraju imati bar neku neobičnost pa je tako prva moja knjiga obavljana u Parizu, iako ondje nikad nisam živio. Ova izlazi u zbilja neobično vrijeme, vrijeme kad ljudi više misle o kataklizmi, nego o književnosti i teatru. Istinski sam se obradovao ovom događaju neprimjerenom teškim vremenima. Tri moje drame iz ove knjige  su također vrlo neobičan spoj, kako po pitanju žanra, stila, mjesta i države nastanka, tako  i po različitosti njihove dramske strukture. Objedinjuje ih moja želja da glumcima i publici podarim zanimljivu suvremenu priču. Uprizorenje naslovne drame Donor u Teatru &TD je pandemija malo odgodila, iako su glumačke probe Dijane Vidušin i Saše Anočića i redateljice Nine Kleflin već bile u punom zamahu, a ja već imao kupljenu avionsku kartu za dolazak iz Londona na zagrebačku  premijeru. U zadnje vrijeme u Hrvatskoj radim vrlo malo, pa sam sretan što se  ovom knjigom ponovno više vežem uz hrvatski kulturni prostor, pogotovo uzmemo li u obzir da  knjige drama obogaćuju i kazališni i književni svijet. Osjećam istinsku zahvalnost prema svima koji su pomogli da ova knjiga izađe iz tiska usprkos svim okolnostima i držim je najljepšom mogućom najavom &TD-ovoj premijeri koju nestrpljivo iščekujem.“

„Obradovalo me što su se Teatar &TD i Studentski centar u Zagrebu odlučili za ovu inicijativu, jer je malo izdavača u Hrvatskoj koji tiskaju dramsku literaturu te sam se s kolegom Matom Matišićem rado odazvao pozivu da budemo dio savjetničkog tima uz Davora Šišmanovića. Drago mi je da je autor prve knjige upravo Branko Ružić, uspješni televizijski i filmski scenarist, koji ima sve kvalitete nužne vrsnom dramatičaru. Ružić znalački vodi dramsku fabulu, njegovi dijalozi su tečni, lako izgovorljivi i  prirodni, a junaci su mu životni i prepoznatljivi. Uvjeren sam da će njegova knjiga naići na istinsko zanimanje glumaca, kazališnih redatelja, dramaturga i ravnatelja, te u konačnici na blagonaklon prijem u gledatelja“, istaknuo je član uredničkog savjeta biblioteke Miro Gavran.

Mala dramska biblioteka Teatra &TD zamišljena je kao pokušaj usmjeravanja reflektora na ponajbolje tradicije &TD-a, a među takve tradicije zasigurno se ubraja saznanje kako su njegove najglasovitije predstave mahom bile čvrsto naslonjene na dramski tekst, na literaturu. Na dobru literaturu. Istina, ta je naslonjenost bila i ostala različita od uobičajenog načina na koji su se tekstom služila ostala kazališta iz zlatnog doba &TD-a. Ali &TD i je različito kazalište, kako ga je svojedobno nazvao jedan od njegovih doajena – Petar Selem“, pojasnio je Davor Šišmanović te dodao: „Zamišljena je ova edicija, nadalje, i kao prostor afirmacije dramskih pisaca. Kako onih koji to već jesu, tako i onih kojima će tek pružiti priliku da to i postanu. U tom smislu ova će edicija, svojim uređivačkim konceptom, nastojati držati ravnovjesje između ukoričavanja već dobro znanih autora i onih mladih, još neznanih, još studenata.

Izlazak ove prve knjige bio je tempiran tako da se poklopi s &TD-ovom premijerom drame Donor, a tako će biti i ubuduće. Tekstovi koje ćemo objavljivati uvijek će imati neku relaciju s onim što se događa i planira u Teatru, u našem različitom kazalištu. Nadamo se da će njihova javna dostupnost pridonijeti pojavljivanju i nastanku trenda različitosti u kazalištima diljem (ne samo) hrvatskog kulturnog prostora. Drame ovdje izabrane, možda će netko jednoga dana prepoznati kao začetak novog zlatnog doba. Možda? Ono u što smo sigurni je – pružit će vam ugodu čitanja i radoznalog otkrivanja autora koji je zaslužio biti otkriveniji nego li je to do sada slučaj, zaključio je Šišmanović.

Knjiga će biti dostupna javnosti nakon promocije u Teatru &TD o kojoj ćemo vas pravovremeno obavijestiti.


BIOGRAFIJA

Branko Ružić rođen je 1973. u Splitu. Scenarističke osnove učio je u klasi poznatog profesora Lewis Ray Huntera/UCLA. Živi i radi između Splita i Londona kao scenarist, dramski pisac, prevoditelj i konzultant. Kao scenarist radio je na 12 britanskih i hrvatskih serija, na tri filma od kojih je zadnji Moj dida je pao s Marsa, dobitnik 17 međunarodnih nagrada, te je bio u redovnoj distribuciji u više europskih zemalja. Kao pisac, urednik i razvojni asistent radi za niz uglednih produkcijskih kuća, primjerice, Red Planet Pictures BBC Studios, Beano Studios, LA Productions, Hoplite entertainment… Kao dramski pisac afirmirao se podjednako u teatrima za djecu kao i u onima za odrasle. Dobitnik je više prestižnih nagrada od kojih vrijedi izdvojiti Hartley Merrill za scenarij, te nagradu na Leatherhead Drama Fest za Best New Writing, te nekoliko nagrada Mali Marulić. Drama The Donor, izvorno napisana Theatre/UK prevedena je na francuski i njemački; publicirana u Parizu i objavljena je u Forumu, književnom časopisu HAZU. Drama U…bolje sutra praizvedena je u HNK Split 2015. godine u režiji prvaka drame Mije Jurišića. Drama Braća Grimm i Princeza Luise premijerno je, s velikim uspjehom, izvedena u GK Trešnja 2016. u režiji Paola Tišljarića.