Senzorno performativno putovanje Ex-pozicija

Bacači sjenki, umjetnička, multimedijalna platforma, obilježava desetogodišnjicu predstave/urbanog putovanja Ex-pozicija – dvama uzastopnim izvedbama 23. i 24. travnja u OŠ “Dr. Ivan Merz”, Račkog 4, Zagreb. Ex-pozicija je najdugovječnija izvedba hrvatskog nezavisnog kazališta i jedna od najdugovječnijih istraživačko-eksperimentalnih kazališnih ostvarenja u Europi.
Lat. expositio ≃ expositum: izloženo ≃ expositus: izložen
Ex-pozicija je senzorno performativno putovanje, nastalo na osnovi jednog dijela Kafkinog romana “Proces” – parabole “Pred zakonom”. U njemu se kroz igru namjernih slučajnosti isprepliću povijest jednog zdanja i povijest performera, s osobnim povijestima samih posjetitelja.
Ovo je putovanje na koje ćete se otisnuti samo jednom, a zauvijek ćete htjeti još. Kroz putovanje vas, pažljivo osmišljenom naracijom vodi glumac kojem se prepuštate vidom, njuhom, sluhom, opipom, i okusom. To je iskustvena avantura tijekom koje vam ispričana priča ulazi u svaku poru vašeg tijela, i čijeg ćete se doživljaja teško otarasiti.
Osjetit ćete ju kao iskušenje, kao avanturu, kao bol i kao sreću, kao strah i kao sigurnost. Ona je putovanje između kontradikcija, između “da” i “ne”, gdje je odgovor uvijek “da”. – Prepustiti se. Doživjeti. Proživjeti i preživjeti.
Ex-pozicija igra u OŠ “Dr. Ivan Merz”, mjestu koje na simboličkoj razini predstavlja točku ispreplitanja različitih priča, ali ujedno i njihov prekid uzrokovan prirodnim napuštanjem tog prostora. To je prostor koji čuva gomilu proživljenih priča, koje čekaju svoj trenutak da izađu, da nađu glas koji će ih izgovoriti; neke nove generacije koje će ih iznova proživjeti.
Isto je i Ex-pozicija za svoje posjetitelje. Ona je točka proboja potisnutog, sažeta u priči koja je integrirana u svaki vaš pokret, svaki vaš udah, svaki zvuk koji vas okružuje – sve to utječe na tijek događaja i razvoj priče u koju ste uvučeni tijekom ex-pozicije.
S kojim ćete se narativom prvo susresti puka je slučajnost, a u kojoj ćete prostoriji započeti svoje putovanje i gdje će vas priča odvesti ovisi o vama i vašoj spremnosti da se joj se izložite.
Molimo sve zainteresirane da pošalju prijavu na mail bacaci.sjenki@gmail.com, s imenom i prezimenom, datumom i terminom u kojem će osoba doći.
Karte se mogu kupiti na ulazu, uz prethodnu predbilježbu. Cijena karte:
90,00 kuna
45,00 kuna za studente

Bacači Sjenki su neprofitna međunarodna umjetnička i produkcijska platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti posebice u području njihove primjene u Urbanim prostorima. Tijekom 15 godina postojanja, Bacači sjenki su ostvarili niz projekata na domaćoj i međunarodnoj razini u kojima je sudjelovalo preko 150 umjetnika iz 36 zemalja svijeta, a izvedeni su na čak tri kontinenta.
Bacači Sjenki/ Shadow Casters
Office:Bosanska 10/II, 10000 Zagreb, Croatia
Landline: +385 1 464 02 62
Mobile: +385 98 165 81 86