“San i ludilo” Tina Ujevića premijerno u Teatru &TD

Teatar &TD

Premijera predstave San i ludilo autora Gorana Matovića i Sare Renar održat će se u petak 7. listopada u Polukružnoj dvorani Teatra &TD s početkom u 20 sati. Ulaz isključivo s pozivnicom. Reprizna izvedba na rasporedu je 8. listopada.

Nakon praizvedbe predstave San i ludilo (1976.)u suradnji s Arsenom Dedićem, koji je s Matovićem više od 40 godina gradio živi portret Tina Ujevića, pridružuje se Sara Renar koja svojom glazbom nastavlja Arsena i Tina. Goran Matović autor je kolaža, Sara Renar glazbe, Anica Tomić umjetnička je savjetnica, a Marko Mijatović oblikovatelj svjetla.

Ovo novo izdanje glazbeno-scenskog projekta dvostruka je posveta: Tinu Ujeviću, velikom hrvatskom pjesniku i boemu te njegovu sjajnu interpretu Arsenu Dediću.

Velika mi je čast da me Goran pozvao u ovaj projekt. Naslijedila sam vrlo odgovoran i delikatan, ali ujedno i zaista prekrasan zadatak: kako zvukom Ujevićev bezvremenski poetski izričaj tumačiti u suvremenom kontekstu i kako njegova poetika odzvanja u uhu suvremenog slušatelja?, rekla je o projektu Sara Renar.

San i ludilo trojstvo je gradiva i osebujne montaže poznatih i manje poznatih pjesama, zatim Ujevićeve aforistične pjesničke proze i odabranih mjesta njegove ispovjedne esejistike: Ispit savjesti, El sentimiento de la vida i Pobjeđujem hljeb. Ujevićevo djelo svojevrsna je ispovijed nalik autobiografskom eseju Ispit savjestiSan i ludilo trostruka je ispovijed: Ujević, Matović, Renar.

Magija je prva riječ koja nam pada na pamet kad pomislimo na učinak pjesništva kakvo je Ujevićevo, koje sve kazano preobražava i svemu slućenom daje moć i ljepotu kakvu prethodno nije imalo. Veliki mag riječi Zagrebu je dao sjaj duhovne prijestolnice. Tinovi monolozi i šutnje za vratima gostionice ušli su u legendu. Da nije bilo Tina, duhovna slika zagrebačke i hrvatske kulture bila bi lišena čuda Riječi. Gdje god bi se pomicao, otvarali su se svjetovi i događao teatar: nezaboravni Ujevićev teatar, naglasio je Goran Matović.

Predstava je nastala u koprodukciji Teatra Poezije i Teatra &TD.

Tin Ujević: San i ludilo
Govori: Goran Matović
Pjeva: Sara Renar
Umjetnička savjetnica: Anica Tomić
Oblikovatelj svjetla: Marko Mijatović

Fotografije potpisuje Ines Novković.