Od riječi do riječi: Muanis Sinanović i Bojan Savić Ostojić

Booksa

Booksa, 11. travnja od 19:00 do 21:00

Dosad najambicioznije izdanje tribine Od riječi do riječi Booksinoj će publici predstaviti dva gosta i čak nekoliko knjiga. Muanis Sinanović dolazi iz Ljubljane a piše poeziju, prozu, književnu kritiku, te kritičke tekstove i osvrte na različite teme iz oblasti kulture, društva, politike i medija; Bojan Savić Ostojić dolazi iz Beograda, piše prvenstveno poeziju, ali i druge književne forme, a posljednjih se godina intenzivno bavi i uredničkim i izdavačkim radom.

U Zagrebu će se predstaviti novim autorskim knjigama – dvojezičnim srpsko-slovenskim izdanjem Sinanovićeve poezije Izohipse, njegovim romanom u rukopisu Anastrofa, te Savić Ostojićevom zbirkom aforizama i zapisa Podli, podli psalmi – kao i edicijom Knjižuljak koju Savić Ostojić uređuje; međutim, s obojicom namjeravamo razgovarati i o širokom spektru aktualnih tema mimo ovih aktualnih povoda.

Naime, i Sinanović i Savić Ostojić svojim se djelovanjem izrazito naslanjaju na „regionalni”, postjugoslavenski kontekst. Sinanović to čini manifestno, pokušavajući kroz svoje polemičke tekstove, ali i kroz svoju autorsku književnost, izgraditi poziciju koja ne bi bila ukorijenjena ni u jednom partikularnom nacionalnom književnom polju. Savić Ostojićevo „transnacionalno” djelovanje prvenstveno dolazi do izražaja kroz urednički rad u internetskom časopisu za književnost Agon, te, osobito, kroz izdavački i urednički angažman na Knjižuljku – jedinstvenoj „alternativnoj” književnoj ediciji na našim prostorima. S ovom dvojicom svestranih autora iz različitih ćemo uglova razgovarati o književnim i kulturnim prilikama u „regiji”, a neke od tema kojih se pritom planiramo dokatnuti jesu: potreba i mogućnosti djelovanja onkraj nacionalnih i državnih razgraničenja; perspektive alternativnih i/ili gerilskih izdavačkih politika; položaj i recepcija poezije i kritike u sadašnjoj medijskoj konstelaciji; dominantne, emergentne i potisnute tendencije u književnom polju (poljima); pitanje političnosti i/ili radikalnosti književnog teksta danas i ovdje.

Tribina Od riječi do riječi bavi se aktualnom književnom produkcijom, ali i pisanom rječju u širem smislu i književnim životom, s posebnim naglaskom na postjugoslavenski okvir i kontekst. Tribina je dio Booksinog programa Književni budoar, a osmišljava je i vodi Dinko Kreho.

 

 

izvornik: Booksa mrežne stranice