Predavanje dr.sc. Cathy Gelbin: Prolazak kroz vatreni obruč – prikaz holokausta u igranim filmovima

Edukacijsko jutro u sklopu Festivala tolerancije - 12. JFF-a Zagreb

10.04.2018. u 12.00 sati, kino Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb

Predavanje „Prolazak kroz vatreni obruč – prikaz holokausta u igranim filmovima“ održat će se u utorak, 10. travnja u kinu Tuškanac s početkom u 12 sati. Program će voditi dr.sc. Cathy Gelbin, cijenjena njemačka predavačica iz područja filma i germanistike sa Sveučilišta u Manchesteru, koja se specijalizirala se za njemačko-židovsku kulturu te područje holokausta. Dr.sc. Gelbin suurednica je godišnjaka Leo Baeck Instituta za istraživanje njemačko-židovske povijesti i kulture, kojeg izdaje Oxford University Press, članica je upravnog odbora Leo Baeck Instituta u Londonu te autorica brojnih publikacija na temu židovske kulture.

Kada su se vrata koncentracijskih logora otvorila, vizualni dokumenti, fotografije i dokumentarni filmovi koje su savezničke filmske ekipe snimile po oslobođenju u Auschwitzu, Dachauu i Bergen- Belsenu odigrali su odlučujuću ulogu u prepričavanju svijetu što se ondje dogodilo. Od samog početka poslijeratnog razdoblja pa nadalje, države Istočnog bloka započele su proizvoditi čitav niz filmova koji tematiziraju holokaust, a taj su primjer kasnije slijedile i države sa zapadne strane „željezne zavjese“.

Predavanje dr.sc. Gelbin prezentirat će formalne inovacije i ključne estetske strategije u filmovima na temu holokausta od kraja 1940-ih. Argumentirat će da se filmski jezik za prikazivanje holokausta razvijao kroz četiri glavna razdoblja povezana sa specifičnim temama i estetskim trendovima u filmovima o holokaustu. Prvo takvo razdoblje je kinematografija Istočnog bloka između kasnih 40-ih i ranih 60-ih, nakon čega slijedi razdoblje talijanskog art kina od kasnih 60-ih do sredine 70-ih. Od sredine 70-ih do 80-ih, u Sjedinjenim Državama došlo je do stvaranja značajnih filmova o holokaustu, koji su se oslanjali na klasičnu holivudsku estetiku. Posljednje razdoblje, postklasične estetike, kako je termin skovala Elefteria Thanouli, dominira i američkim i europskim filmom od sredine 90-ih.

Prateći ovakav razvoj kroz razdoblja, dr.sc. Gelbin će istaknuti moć i produktivni aspekt filmova o holokaustu u njihovoj pojačanoj sposobnosti prikazivanja priča židovskih žrtava holokausta i približavanja iskustava tih žrtava novim generacijama. Tijekom predavanja, napravit će se osvrt na 15- ak filmova o holokaustu, uključujući naslove poput „Schindlerove liste“, „Gol među vukovima“, „Shoah“, „Čovjeka bez sudbine“, uz prikazivanje isječaka iz nekoliko filmova. Predviđeno vrijeme trajanja predavanja je 100 minuta.