Podijeljeno nebo – prikaz pripovijetke

Katarina Viktorija Mabić

Knjiga:  WOLF, Christa: Der geteilte Himmel, Deutscher Taschenbuch Verlag, München, 46. izdanje, 2015.

Christa Wolf: “Der geteilte Himmel (Podijeljeno nebo)

Iako se u pripovijetki “Der geteilte Himmel” (Podijeljeno nebo) njemačke spisateljice Christe Wolf na prvi pogled radi o ljubavi između dvoje mladih ljudi, točnije između Rite Seidel i Manfreda Herrfurtha, glavna tematika djela jest socijalizam s jedne strane te kapitalizam s druge strane. Radi se o Zapadnoj i Istočnoj Njemačkoj, o podjeli Njemačke i razlozima gradnje Berlinskog zida.

U pripovijetki se uspoređuju Zapadna i Istočna Njemačka, opisuje se bijeg mnogih obitelji, koji sa socijalističkim sistemom nisu zadovoljni. Također rješavanje obiteljskih problema, problema na radnome mjestu, ali i političkog sistema.

Glavni likovi, ljubavni par Rita i Manfred su sinonimi za različite mogućnosti u rješavanju problema. Manfred napušta svoju zemlju, obitelj, svoju ljubav za naizgled bolji život, iako  u Istočnoj Njemačkoj ima sve što mu je potrebno. Međutim Rita ostaje vjerna svojoj zemlji, ne želi ju napustiti – želi djelovati, utjecati i poboljšati društvo. Budući da oboje žele zadržati svoje pozicije, dolazi do prekida.

Naslov djela “Der geteilte Himmel” simbolizira podjelu Njemačke kao i sami ljudi koji u njoj žive. Pripovijetka je unatoč tome što ima 30 poglavlja, kratka. Njemačka spisateljica Christa Wolf piše dvije radnje. Jedna radnja pisana je u prezentu, dok je druga u imperfektu. Također postoje mnogi autobiografski elementi iz života spisateljice koji se pronalaze ponovno u djelu. Ona izbjegava književnost za koju je vezana propaganda u to vrijeme. Dotiče se ekonomske situacije i opskrbe stanovništva. Opisuje stvarnost i činjenice tadašnjeg vremena u DDR-u te uspijeva unijeti pozitivnost i pouzdanje ispunjavajući norme režima.

Christa Wolf stoji na strani “junakinje” Rite Seidel jer je vjerna socijalizmu. Po prvi puta se spominje i tema bijega iz Republike. Prikazuju se i povijesna i književna pozadina. Wolf u pripovijetki dokazuje da svaki čovjek mora imati slobodu i pravo izražavanja te da nije lako donijeti odluke pogotovo tada kada se na prvi pogled čini da su te odluke usmjerene protiv nas. Upravo to je učinila Rita Seidel, odlučila se protiv svoje ljubavi, u jednom vidu protiv sebe,  a za svoju zemlju i u drugom vidu za sebe i bolji život.

 

Katarina Viktorija Mabić