Od detektivke do kraljice

Nataša Nježić Bublić

Helen Mirren je najpoznatija američkoj javnosti po ulozi inspektorice Jane Tennison, kompliciranoj i opsesivnoj detektivki Odjela za poroke. Mirren, koja je počela svoju karijeru igrajući Kleopatru i Lady Machbet u Royal Shakespeare Company produkciji 60-ih i 70-ih pojavila se u preko tridest produkcija za britansku, australsku i američku televiziju.
Prime Suspect, prvi put emitirana na britanskoj televiziji 1991, konačno je ovu glumačku veteranku postavila na pijedistal internacionalne zvijezde. Osvojila je Emy i učinila od Mirren, prema nekim novinarima i producentima pinup zvijezdu desetljeća.
Lynda LaPlante je stvorila lik Jane Tennison kao kompilaciju više ženskih detektivki koje je intervjuirala. LaPlante je smatrala da Mirren ima određenu psihološku težinu i snagu u sebi koja nije uobičajena. Posjedovala je mirnoću i veliku izražajnost i inteligenciju u licu. Također, i odlučnost iako je ranjiva žena. Imala je probleme u seriji s kolegama zbog spola, ali se s tim vješto borila pokazujući se rođenim vođom.
Helen Mirren je rođena u Hammersmithu, u Londonu, 26. srpnja 1945. Reputaciju je stekla kao kazališna glumica glumeći Cleopatru u Nacionalnom Teatru. Britanska akademija filma i televizije tri puta ju je nagradila za Nagradu najbolje glumice. Filmski festival u Cannesu dodijelio joj je nagradu za najbolju glumicu 1984.
Mirren se, nakon dvanaest godina zajedničkog života 1997. godine udala za američkog redatelja Taylora Hackforda. To je njen prvi brak, a njegov treći. Mirren nema svoje djece.
Dana 5. prosinca 2003. godine Mirren je postala član Reda britanske imperije i nosi prefiks “Dama”. Učlanio ju je Charles, princ Walesa. Zapaženu ulogu ostvarila je u filmu Kraljica iz 2006. godine koji opisuje događaje nakon smrti Diane Spencer, princeze od Walesa, ali je i vjerno iznijansirana uloga i unutrašnji svijet kraljice u sukobu sa njenim kraljevskim dužnostima. Film je bio nominiran za 6 Oscara, a osvojio  je jedan: dobila ga je Helen Mirren za najbolju glavnu žensku ulogu.