Atelje riječi – radionica za djecu i mlade

Gradska galerija Striegl

Gradska galerija Striegl povodom 100 godina rođenja slikara i pjesnika Slave Striegla pokreće umjetničke radionice pod nazivom Atelje riječi.

Ciklus umjetničkih radionica namijenjen je učenicima završnih razreda osnovnih škola kao i učenicima srednjih škola Grada Siska s ciljem povezivanja Strieglova stvaralaštva i novih naraštaja.

Sudionici će imati priliku vidjeti originalne Strieglove slike koje će ujedno biti predložak za literarno i publicističko stvaralaštvo, te plesnu improvizaciju. Odvijat će se u prostoru Galerije Striegl i rodne kuće slikara.

Uvodna radionica održat će se 28. rujna 2019. u 10:30 sati u Gradskoj galeriji Striegl, Rimska 11.

Molimo vas da potvrdite dolazak mailom na alma@galerija-striegl.hr, ili na broj 091/341-2040 ili osobnim dolaskom u galeriju najkasnije do 27.09.2019.

Vesna Rogulja Mart, voditeljica radionice Atelje riječi
Aletea Rogulja Mart, scenski plesač

///

Vesna Rogulja Mart rođena je u Sisku 1966. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studij kroatistike i južnoslavenskih filologija. Predaje na sisačkoj Gimnaziji, idejni je začetnik Zbornika učeničkih radova, koautor brošure 90 godina Gimnazije Sisak, organizator humanitarnih akcija i književnih večeri te mentor učenicima. Objavila je niz članaka, prikaza, kritika i putopisa vezanih uz književnost, ples i planinarenje. Objavom njene knjige Ona nikada nije vidjela pokrenuta je Teina biblioteka 2013. godine u čast dr.Tei Benčić Rimay. Odabrani tekstovi njene plesne proze dio su koreodrame Steiner/skica u režiji Jasmina Novljakovića i koreografiji Jasminke Petek Krapljan iz 2014. godine kojom se obilježilo 120 godina od rođenja sisačkog slikara Milana Steinera. Matica hrvatska – ogranak Sisak 2016. godine izdaje novu zbirku opisne proze GRANICE, GRENZEN, SINIRLARI koja se našla i na policama austrijskih knjižnica. Obje su knjige obrađene u projektu NKČ Vlado Gotovac Sisačka književnost u zvuku. S obitelji živi na rubu grada; priča, piše, pleše i planinari.

///

Aletea Rogulja Mart rođena je u Sisku 1998. godine. Završila je osnovnu i srednju plesnu školu u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici te stekla zvanje scenskoga plesača; ujedno je i maturantica Gimnazije Sisak. Studentica je Kinzeološkoga fakulteta u Zagrebu. Ponikla je iz Plesnog i Baletnoga studija Doma kulture Kristalna kocka vedrine s kojim je od 2003. godine uz mentorstvo Jasminke Petek Krapljan nastupala u Hrvatskoj i inozemstvu. Polaznica je raznih plesnih tečajeva i seminara čiji su voditelji bili Joe Alegado, Robert Clark, Larisa Navojec, Korana Smoljanić, Andrea Solomon, Ema Janković, Aleksandra Mišić, Ognjen Vučinić i dr. Do 2018. bila je jedna od asistentica u Plesnom studiju, a od 2018. voditeljica je radionica suvremenoga plesa i koregrafkinja u Top Stepu Sisak. Ovogodišnja je dobitnica državne nagrade za doprinos u povezivanju dramske i plesne umjetnosti za predstavu Machbetovi koja je izvođena na festivalima u Rumunjskoj i Bugarskoj. Osim izvedbenog dijela plesne umjetnosti, bavila se i istraživačkim radom te je u časopisu Poučak objavljen članak Ples bez matematike i fizike u suautorstvu s gimnazijskom profesoricom fizike Blaženkom Slovenec i dr.sc Nikol Radović s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.