Natječaj za sudjelovanje na europskoj izložbi “What would happen if?”

HDLU

The choice to build an alternative future u okviru EU projekta CreArt 2.0

Jedna od vodećih aktivnosti CreArt projekta je putujuća Europska izložba umjetnika iz svih 12 gradova partnera. Svake godine velika skupna izložba održi se u tri grada. Tijekom trajanja projekta, bit će predstavljeno više od 150 umjetnika, a katalozi i promotivni materijali distribuiraju se u sve partnerske gradove.

Slijedeća Europska izložba “What would happen if? The choice to build an alternative future“ održat će se tijekom 2020. godine u Portugalu, Italiji i Makedoniji. Kustos izložbe je Pietro Della Giustina iz Italije.

Kustosku koncepciju pročitajte OVDJE.

IZLOŽBA “What would happen if? The choice to build an alternative future” ODRŽAT ĆE SE 2020. GODINE U SLJEDEĆIM GRADOVIMA I OKVIRNIM TERMINIMA:

 • Aveiro (PT): svibanj – lipanj 2020
 • Genoa (IT): srpanj – kolovoz 2020
 • Skopje (MK): rujan – listopad 2020

Osim samostalno umjetnika, iznimno ove godine se na natječaj mogu prijaviti kolektivi umjetnika, neovisni umjetnički prostori ili inicijative koje vode umjetnici.

OSIGURANI TROŠKOVI:

 • odabranom umjetniku isplatit će se autorski honorar u iznosu 500 eura bruto. Honorar isplaćuje HDLU temeljem ugovora o umjetničkom autorskom djelu;
 • odabrani umjetnici imaju mogućnost sudjelovati na jednom otvorenju izložbe (osim umjetnika koji moraju sami postavljati svoje radove), što uključuje trošak puta, hrane i smještaja;
 • HDLU će umjetniku pokriti i troškove putnog osiguranja ako umjetnik ne posjeduje Europsku karticu zdravstvenog osiguranja;
 • brigu oko preuzimanja, prijevoza, osiguranja i pakiranja odabranih radova te produkcije kataloga u potpunosti preuzima organizator izložbe;
 • eventualne dodatne troškove povezane s boravkom u inozemstvu snosi umjetnik.

NAČIN PRIJAVE:

Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb) koji imaju boravište/prebivalište u Gradu Zagrebu ili koji su rođeni u Gradu Zagrebu. Potrebno je priložiti dokaz: osobna iskaznica ili putovnica. U slučaju da je adresa prebivališta drugačija od boravišta potrebno je uvjerenje MUP-a o boravištu u Gradu Zagrebu ili rodni list.

Status svog članstva možete provjeriti s Miranom Jurićem (tajnistvo@hdlu.hr) ili Vericom Pavušek (racunovodstvo@hdlu.hr).

Traženi materijali šalju se isključivo digitalnim putem na sljedeću e-mail adresu: vida.hdlu@gmail.com.

S naznakom: CreArt EUROPSKA IZLOŽBA 2020.

Prijava treba sadržavati:

Ispunjeni, potpisani i skeniran prijavni obrazac koji možete preuzeti ovdje –PRIJAVNI OBRAZAC

a koji sadrži sljedeće:

 • životopis s umjetničkim referencama i popisom izlaganja na engleskom jeziku;
 • link na web stranicu ili blog umjetnika (ako je primjenjivo);
 • naziv rada, godina produkcije, dimenzija i tehnika umjetničkog rada koji bi izlagali na ovoj izložbi ili opis novog rada kojeg bi izveli za ovu izložbu, kratka referenca na kustosku koncepciju (fotografije rada prilažete u prilogu);
 • izjavu o prihvaćanju uvjeta natječaja.

U prilogu poslati:

 • Do pet fotografija rada koji prijavljujete na Europsku izložbu (rezolucija 2400 x 1600 piksela u JPG ili TIF formatu);
 • Portfolio dosadašnjih radova na engleskom jeziku (uz fotografije radova obavezno naziv rada, godina produkcije, dimenzija i tehnika, do 5 stranica).

Rok prijave je 28.11.2019. (23.59 h)

Nepotpune prijave ili prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati.

ODABIR UMJETNIKA:

Temeljem zaprimljenih prijava HDLU čini predselekciju od 10 umjetnika do početka prosinca.

Kustos Pietro Della Giustina  zatim od predloženih 10 umjetnika iz svakog grada, odabire iz svakog grada najmanje jednog umjetnika te slaže konačnu listu odabranih umjetnika, a zajedno s umjetnicima dogovara se oko odabira radova.

KONAČNA ODREDBA:

Podnošenjem prijave, autor je suglasan sa svim uvjetima ovog natječaja.

PITANJA:

Kontakt osoba za sva pitanja je Vida Meićvida.hdlu@gmail.com. Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila.

O CreArt PROJEKTU:

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012. godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.