Nagrada Konjanik – Svenu Adamu Ewinu

II Festival poezije Ban Josip Jelačić

Usprkos vrlo teškoj situaciji uslijed strogih mjera prouzrokovanih korona virusom, 12. prosinca 2020. godine održan je II. Festival poezije Ban Josip Jelačić – Nagrada KONJANIK, specijalno izdanje KORONINE KRONIKE.

Uz misao vodilju, da festivalom dominiraju autentična i nepotrošena imena, izvan svakog klijentelističkog matrixa, ove godine dodatan akcenat stavljen je na krizu uzrokovanu pandemijom, krizu uzrokovanu odsustvom vlastog djelovanja, u vremenu u kojem i sam ban ne bi mogao odgovoriti mačem, već jedino perom. Jesu li zašutjele muze?

Sudeći prema prispjelim radovima (uključujući i off program s multimedijom) iz cijele Hrvatske, autori se pitaju, ne toliko što nas je snašlo, već kako dalje i što je ono najbitnije što će ostati kao biljeg sadašnjeg vremena budućim generacijama.

Kako je rekla, zaključno, u ime organizatora Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić, ravnateljica Višnja Goljački, ovaj događaj jest  svjedočanstvo iznimnog povijesnog trenutka. Kako je orkestar, dok je Titanic tonuo, radio ono što najbolje zna, tako u nagrađenoj pjesmi Jesenja dijagnoza autor Sven Adam Ewin zaziva zrikavčevu pjesmu u hudobi beznađa.

Žiri kojeg su članovi bili Vedran Iskra i Aleksandra Žmak, profesori književnosti i literarni stvaraoci, pod predsjedanjem ugledne sveučilišne profesorice i književnice Julijane Matanović, jednoglasno je donio odluku o tome kome će pripasti Nagrada KONJANIK.

„…Svako književno djelo u nama nastoji probuditi nešto što se opire kategoriziranju i svrstavanju u dobro ili manje dobro. Ipak, postoje oni radovi koji u nama izazovu osjećaj odsutnosti iz stvarnosti, stanje obuzetosti i razmišljanja o pročitanome. Možda baš vremensko trajanje tog stanja svjedoči o čitateljevoj opijenosti tajnom formulom utkanom u pjesnički zapis.

 Ona nakon koje smo, svatko sam sa svojim mislima, najdulje šutjeli u sebi, a istodobno čuli onaj jasan, nepokolebljiv, čvrst i stamen glas, ona zahvaljujući kojoj smo bili nošeni na krilima umjetničke punine jest pjesma Jesenja dijagnoza Svena Adama Ewina.

Međutim, mnogo je pristiglih pjesama tihim ili glasnim zapisom u nama izazvalo duge i blagotvorne šutnje, u vremenima u kojima se previše govori. Tu je tišinu prekinuo i kajkavski blues utjelovljen u pjesmi Žitek v karanteni Gorana Gatalice, koji smo izdvojili kao zapis koji valja pohvaliti…

Sam program bio je svečanost riječi i glazbe, kojim su dominirali gosti primadona HNK-a Mira Vlahović i Tomislav Goluban, virtuoz na usnoj harmonici. Pjesme iz konkurencije, uz same autore, te uz dio poslan video linkom, interpretirali su eminentni glumac Adam Končić i Zdravko Fundak, jedan od suutemeljitelja Festivala.

Cjelokupni progam će biti naknadno emitiran na televiziji, na YouTube kanalu, te na raznim društvenim mrežama i internetskim portalima.

Preostaje pitanje hoće li autor preuzeti vrijednu nagradu, reljef konjanika u bronci, rad ak. kipara Gorana Cirkvenog?  No, to je manje važno, jer slijedimo misao nagrađenog autora, a koja korespondira i s našim kriterijima: Bitna je poezija, a ne pjesnik!

Sven Adam Ewin

JESENJA DIJAGNOZA

Jednom je valjda nešto pošlo u krivo;
Potpuno krivi metar u krivoj dobi;
Pa sad u živom izrasta novo živo,
Koje, da hoće, sa sobom ne zna što bi.

Ludi šamani – daju nam punu dozu.
Nešto po našim alveolama kopka.
Smrt će razgradit njihovu dijagnozu.
U našoj krvi već kipi zlatotopka.

Otkuda stiže ova globalna strava?
Od nje se naša tijela počinju tresti.
Žetva obilja naprasno završava.
Povijest je gladna. A nema što za jesti.

Čujem zrikavca. Večer umire… Smiraj.
Zrikavče dragi, još malo sviraj… Sviraj.


O autorima (abecednim redom):

MAGDALENA BLAGEC (13. KOLOVOZA), od rođenja 2003. g. živi u Donjoj Stubici. Vrlo rano počela se zanimati za knjige te se tako počela baviti i pisanjem. Već do sada je dobitnica brojnih nagrada. Trenutno je učenica gimnazije. Planira upisati nešto vezano uz književnost.

RIKARD DIMIĆ (JEDNOG DANA VOLJET ĆEŠ ME OPET), rođen je 1979. godine u Zagrebu. Cijeli život živi u Zaprešiću. Otac je dvoje djece. Po zanimanju je diplomirani inženjer strojarstva, koji gaji veliku ljubav prema umjetničkom izražavanju, pogotovo poeziji i fotografiji.

SVEN ADAM EWIN – SAE (JESENJA DIJAGNOZA), intrigantni je pjesnički fenomen na hrvatskom književnom nebu, koji se zauvijek odrekao građanskog identiteta. Osoba je s tisuću lica, tek s imenom, kojeg će neupitno prepoznati korisnici face booka gdje najčešće objavljuje (javlja se na blogu od 2011.g.). Ima 5 tiskanih naslova. Osporavan i glorificiran, formom vs.-a s drugim pjesnicima obogatio je mršavo znanje današnje publike i privukao mnogobrojne pratitelje. Opus mu se sastoji od više tisuća pjesama.

GORAN GATALICA (ŽITEK V KARANTENI), rođen je u Virovitici 1982. godine. Diplomirao je fiziku i kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu gdje upisuje doktorski studij. Poeziju, haiku i prozu objavljuje u domaćoj i inozemnoj periodici za koju je višekratno nagrađivan. Član je Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske.

IVAN GLIGORA (VUČICA), rođen je u Kolanu, na otoku Pagu 1950. godine. Agronom po struci, poznatiji je kao vlasnik Sirane Gligora. Nedavno objavio knjigu eseja u izdanju Matice hrvatske. Priprema prvu zbirku pjesama

ROBI JAKOBI iliti Robert Jakovljević ( TAKVA JE POEZIJA) – biografija: „Ja, upravo sam se ošišao. Onaj lijevi dio frizure je moj, a ostatak brice. Brico ima nauljenu frizuru kao Boby Solo. I pjeva kad šiša ali ozbiljnije pjesme. Tata kaže da smo rod.“

NENAD KRALJ (SUSRET S MASKAMA NA LICU) kaže da mu je bivstvovanje na ovome svijetu počelo 1962. godine u Varaždinu. Djetinjstvo i prve ljubavi doživio je u Konjščini. Završio je Školu primjenjenih umjetnosti u Zagrebu. Igrajući se zemljom počeo je stvarati prepoznatljive oblike na lončarskom kolu. U međuvremenu se bavi bavi novinarstvom, osnovao je Zagorsku televiziju, a povremeno zaluta iz gušta i potrebe za izražavanjem u pisanje pjesama, slikanje i glumu.

NIKOLA KRISTIĆ (SMIRAJ), rođen je u Đakovu, živi u Stubičkim Toplicama. Dugogodišnji je djelatnik HRT-a na odgovornim funkcijama. Utemeljitelj je Festivala poezije Nagrada Vesna Parun. Angažiran je u radu na unapređenju kulturne politike. Osim stručne literature, autor je glazbe, te jedne zbirke pjesama.

BOŽIDAR MIKULAN (SJENE), rođen je 1944. g. u Zagrebu. Čitav radni vijek proveo na HRT-u kao tonski tehničar. Od 1975. g. živi u Zaprešiću. Odlaskom u mirovinu počeo je pisati pjesme.

NIKOLA ŠIMIĆ TONIN (ŽIVOT U VRIJEME KORONA VIRUSA), pjesnik je i književnik. Busovljak, živi u Zadru. Objavio 36 knjiga; pjesama, priča, romana, kritika. Višestruko nagrađivan i prevođen.

PERO PAVLOVIĆ (NIJE TO VRIJES),  rođen je 1952. u Gracu kod Neuma. Magistrirao je medicinsku biokemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 1979. g. objavio je prvu knjigu pjesama i od tada neprekidno podastire nove zbirke. Uvršten je u više pjesničkih antologija, prevođen na desetak stranih jezika. Do sada je objavio 33 pjesničke zbirke. Za književni rad dobio je više nagrada i priznanja.

DENIS PERIČIĆ (MARIJANSKA PESMA), rođen je 1968. g. Živi i radi u Varaždinu kao samostalni umjetnik – profesionalni književnik. Objavio je 30-ak knjiga gotovo svih rodova i žanrova. Radovi su mu prevedeni na devet jezika, zastupljen je u 20 antologija te višestruko nagrađivan.


Multimedijalni radovi:

MIRJANA BERKA (ARMAGEDON, akril na platnu), rođena je 1953. godine u Šestanovcu. Radila je u Domu zdravlja Split kao inženjer medicinske radiologije. Uz ostale oblike kreativnog rada najviše se bavi slikarstvom.

BRANIMIR REMENAR (INSTALACIJA), rođen je 1949. u Savskom Marofu. Završio je studij elektrotehnike. Živi u Prigorju Brdovečkom. Član je Udruge Vladimir Maleković. Izrazava se najviše u drvu, ali i raznim instalacijama.

SILVIO DUMIĆ (DRIVE IN, fotografija), rođen je u Zagrebu, od 2009. godine je Zapreščan. Fotograf amater.

JELENA ČELAN OBERMAN (KORONA, kompozicija), kantautorica je iz Zaprešića, a nastupa pod umjetničkim imenom Job. Sama piše tekstove, glazbu i radi aranžmane. Kroz formalno obrazovanje u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi stekla je potrebna znanja koja sada samo primjenjuje u svojim pjesmama.

ZAKM (PUTOPIS BEZ PUTOVANJA). Zaprešićko kazalište za djecu i mlade vrlo rano je shvatilo da će problemi s koronom biti nešto jako i sputavajuće. Suprostavili su se tome svojom kreativnošću i snimili sami na daljinu po svom scenariju vrlo šarmantni film.

Zahvala:

Organizator zahvaljuje generalnim pokroviteljima (Grad Zaprešić Turistička zajednica grada Zaprešića), te glavnim medijskim pokroviteljima (Hrvatski glas BerlinTV ZapadZagorje TV Zfm radio).

Hrvatski glas Berlin čestita organizatoru Festivala, Pučkom otvorenom učilištu Zaprešić i njegovoj ravnateljici Višnji Goljački na ovom lijepom kulturnom događaju, cijenjenom žiriju pod vodstvom drage Julijane Matanović, svim sudionicima među kojima je i više suradnika našeg portala (Goran Gatalica, Sven Adam Ewin, Mirjana Berka, Nikola Šimić Tonin), a posebno dobitniku Nagrade KONJANIK, Svenu Adamu Ewinu, našem višegodišnjem nedjeljom pjesničkom izboru u rubrici POEZIJA.

Čestitke svima!

izvornik: Hrvatski glas Berlin