NA PROGRAMU ZKM-a: HENRIK IBSEN, “NEPRIJATELJ NARODA”

ZKM

neprijatelj naroda

OD 6. VELJAČE 

Kao jedan od najvažnijih klasika dramske literature, Neprijatelj naroda spada u one naslove koje je vrlo lako dovesti u vezu s našom suvremenom svakodnevnicom.  Nakon što otkriva da je zbog zagađene vode kupalište koje prehranjuje čitav grad izvor zaraze među posjetiteljima, doktor Thomas Stockmann kreće u bitku za ono što drži javnim interesom – popravak vodovoda. Neočekivano, ne nalazi sugovornika, istomišljenika, tu javnost za čiju se dobrobit zalaže. Pitanje koje se nameće jest tko konstruira javno mišljenje?

Dramaturški i izvedbeni postupak redatelja Ivana Penovića izrazito je otvoren za različita upisivanja u prostor dramaturgije klasičnog komada poput Ibsenovog, pri čemu je njegovo čitanje klasika istovremeno i dijalog s jednim od temelja dramske literature, ali i njegova hrabra interpretacija, koja u svom izrazu slijedi sve one elemente svježe zaigranosti i ludizma koji su elementi Penovićeve kazališne poetike.  

U predstavi glume: Jasmin Telalović, Anđela Ramlja, Pjer Meničanin, Adrian Pezdirc, Frano Mašković, Ugo Korani, Ewelina Pankowska, Jan Sobolewski, Jerzy Nasierowski, Tenzin Kolsch, Claudia Korneev.