Mile Stojić na Interliberu

Mile Stojić

U tisku je nova knjiga Mile Stojića Himna poraženih.

Promocija će se održati na Interliberu, 10. studenog u 18 sati. Na Pozornici Paviljona 6 imat ćete priliku družiti se sa ovim sjajnim piscem i čovjekom.

Boris Pavelić u Novom listu piše ovako o Mili Stojiću;

“Mile Stojić kanonizirani je hercegovačko-bosanski pjesnik. Rođen 1955. u Dragićini kod Ljubuškoga – prema dosjetki, »selendri koja je zahvaljujući njemu ušla na Google« – taj zavičaj i ta njegova zemlja, zemlja naroda koji se i vlastitog imena odriče, presudno će mu odrediti i život i pjesništvo.

Napisao je, brat bratu, tridesetak knjiga poezije i proze, preveden je na desetak jezika. Većina ga prepoznaje prije svega kao pjesnika, a i sam se takvim osjeća, jer poetska je, na kraju krajeva, i većina njegovih proznih zapisa, među kojima se najradije pamte oni što ih je pod egidom »Cafe nostalgija« za emigrantskih godina objavljivao u Feral Tribuneu.

Prije dvije godine sarajevski izdavač »Dobra knjiga« objavio mu je »Izabrana djela« u šest knjiga: dva sveska poezije, publicistiku, putopise i zapise, informativne i zanimljive portrete suvremenika i starijih, te odeblji svezak kritike o Stojićevu pismu. Već je uvriježeno Stojićevo pjesništvo dijeliti na dva, nepoetičkim razlozima motivirana razdoblja: prijeratno, »hermetično-postmoderno«, i poslijeratno, pjesništvo ranjeno ratom, poput kakva lijepog, ali izranjavljena tijela.

No urednik izabranih djela Zilhad Ključanin posumnjao je u tu podjelu: »Niti je Stojićeva doratna poezija posve hermetična, niti je poslijeratna baš receptivno prijemčiva«. Razvoj te poezije »europskog profila i dometa« – ustvrdit će Ključanin – »sliči na sliku razvoja europske poezije zadnja četiri desetljeća«.

Ali sam će se pjesnik toj primjedbi – narugati. »O temi hrvatska književnost u europskom kontekstu/ Mogu samo slegnuti ramenima, jer ono/ Što sam vidio u Europi uglavnom je duboki prezir/(a proživio sam četvrtinu života u eu-velegradovima)/prema Tschuschima, prema Kanakima/ Prema Jugosima, prema Krowotima«, napisat će u »Curriculumu«, pjesmi-epigrafu Izabranih djela.”