Lauba postaje mjesto sanjarenja i fantazme uz izložbu “Prolazi” Marijane Stanić

Lauba

U Laubi se u ponedjeljak, 21.3. otvara izložba “Prolazi” Marijane Stanić, interdisciplinarne umjetnice iz Zagreba. 

Kuća za ljude i umjetnost s ponosom predstavlja osebujnu izložbu koja obuhvaća autoričine radove nastajale od 2004. godine poput Kućice za ptice, Balkona, Malena je ptica prepelica, al’ obori konja i junaka, Happy endings i Slatki život, kao i njezin najnoviji rad, kompleksnu audio instalaciju Prolazi. No ova izložba nije tek inscenacija izmaštanog prostora, već svaki rad predstavlja konstitutivnu mikrosituaciju, instalaciju koja u sebi sadrži pokret ili nas potiče na kretanje. Svaki od radova u ovom multimedijalnom ambijentu postaje točka zaustavljanja, petlja iz koje autorica gradi naraciju o sanjarenju i fantazmama, prostranstvima želja i ograničenjima uma. 

Područje djelovanja ove diplomirane likovne umjetnice sa zagrebačke akademije obuhvaća vizualnu kulturu i likovnu umjetnost, kroz vlastiti umjetnički rad kao i društveno angažirane projekte udruge 90-60-90 / Platforma za suvremenu umjetnost te vodstvo Galerije 90-60-90 / Pogon Jedinstvo. Marijana Stanić preispituje sliku svijeta u kojem živimo i problematizira sustav vrijednosti suvremenog društva koristeći široki raspon medija – od crteža, audio, video i svjetlosnih instalacija, radio drame, objekta do art game-a, a njezini su radovi često bazirani na estetici mehaničkih igračaka, sitne galanterije, pop kulture i kiča, te autorica kroz njih često istražuje svakodnevne komunikacije i odabire životnih strategija. 

Otvorenje izložbe Prolazi održat će se u Laubi u ponedjeljak, 21.3. u 20 sati, a izložbu možete pogledati i od ponedjeljka do subote, od 12 do 21 sata. 

Sumnjamo da postoji bolji način da provedete prvi dan proljeća nego da uronite u Marijanino mjesto maštarenja – stoga se vidimo u Laubi!