Kako sam postao zao

Ilija Aščić

Umjetnička udruga „Artikulacije“ iz Koprivnice nakon književnog časopisa i međunarodnog književnog festivala Alpe-Jadran pokrenula je biblioteku s djelima mlađih hrvatskih autora.
6. travnja 2017. u zagebačkom kafiću Caffe Godot, predstavljena je zbirka priča „Kako sam postao zao“ Ilije Aščića, objavljena u nakladi ove umjetničke udruge iz Koprivnice. Riječ je o prvoj knjizi koja izlazi u novopokrenutoj biblioteci „Artikulacija“, koja će objavljivati djela mladih hrvatskih autora. Knjigu su predstavili urednik Marko Gregur i autor Ilija Aščić, uz moderiranje Siniše Matasovića.

Zbirku priča „Kako sam postao zao“ Ilije Aščića čini dvadesetak priča koje ovog autora predstavljaju kao pisca jasno definiranog, živog pripovjednog stila. Priče iz ove zbirke mogle bi pobuditi interes čitatelja jer tematiziraju neka od ključnih egistencijalnih pitanja današnjice, koja suvremena hrvatska književnost, zabavljena ideološkim diskursom, ili zaobilazi u širokom luku ili im pažnju posvećuje tek rubno. Priče primarno govore o otuđenju – između članova obitelji, kolega na radnim mjestima te između muškaraca i žena, u dakle ključnim aspektima života bilo kojeg pojedinca. Otuđenje se tematizira kroz nekoliko temeljnih motiva i situacija – fizičko nasilje među maloljetnicima bez jasno definiranog motiva, svakodnevne sukobe i zlostavljanja na radnim mjestu, surove odnose nadređenih i podređenih lišene bilo kakve empatije i razumijevanja, seksualno nasilje, dramu svakodnevnog života u izbjegličkim centrima… Socijalni moment u pričama je bitno izražen, pa iako priče nisu lišene stava, one ne daju nikakav egzaktan odgovor na pitanja koja se kroz naraciju neminovno postavljaju pred čitatelja.

“Ilija Aščić jedan je od onih pisaca koji piše prvenstveno o vlastitom životnom iskustvu. A kad je taj život već od djetinjstva obilježen ratom, afirmativne godine progonstvom, a mladenaštvo nezaposlenošću, onda nije čudno da je proza koja iz toga nastaje često na rubu – bilo onom fizičkog ili psihičkog zlostavljanja. Riječ je o autentičnoj prozi koja ne mari za osjećaje čitatelja i povodi se samo željom za iskrenim pri(s)povijedanjem. Ove će vas priče odvući u svijet šljakera koji se trude preživjeti i nešto steći, pritom često ne birajući sredstva.”
Marko Gregur, urednik knjige.

“Ilija Aščić pisac je koji se ne svrstava niti pristaje uz klanove, koji dominiraju domaćom književnom scenom. U njegovim pričama to je osjetno i jako, a posebno naglašeno kroz individualnost koja emanira iz njegovih likova. Grad je igralište, on je vibrirajuće srce, najčešće sivo, s bićima koja migolje, natječu se, prekoravaju i ponekad vole. Kroz tranzicijski folklor, lišen suptilnosti, probijaju natruhe društvene zadatosti, bez da opterećuju čitatelja svjetonazorskim lamentiranjima. Svijet u kojem egzistiraju protagonisti je „mračni labirint predrasuda i suludih inicijacija“. Uzvišeni ideali iz igre su nestali davno, pregaženi „životom“ koji se događa na pokretnoj traci i melje sve pred sobom. Usprkos tome tragikomika je osjetni začin svake priče, a glupa svakodnevica odjednom postaje zanimljiva. Aščićevi likovi teže transcendenciji, ali je ne pronalaze, jer duhovno je skriveno, a materijalno je gotovo sve što postoji. Oni rade u tvornicama kao šljakeri i najčešće žale što i sami nisu na poziciji tlačitelja, svojeg nadređenog.”
Hrvoje Ivančić, pisac

Umjetničku udrugu „Artikulacije“ vodi pisac Marko Gregur. „Artikulacije“ su 2016. pokrenule i istoimeni književni časopis. Uredništvo časopisa objelodanjuje ono najbolje što nudi književnost u Hrvatskoj i regiji. Dodatna vrijednost časopisa su i fotografije suvremenih hrvatskih fotografa. „Artikulacije“ stoje i iza međunarodnog festivala mladih pisaca „Alpe-Jadran“ u Koprivnici, na kojem se okupljaju autori iz četiri zemlje EU (Hrvatska, Austrija, Slovenija, Mađarska). S obzirom na veliko zanimanje javnosti za časopis, uredništvo je odlučilo u sklopu „Artikulacija“ pokrenuti i biblioteku u kojoj će objavljivati djela hrvatskih autora, uglavnom mlađe generacije. Zbirka priča „Kako sam postao zao“ Ilije Aščića prva je knjiga u izdanju „Artikulacija“.

Autorica fotografije na naslovnici knjige je fotografkinja i umjetnica iz Zadra Marina Ćorić, dok likovno oblikovanje korica potpisuje fotograf Robert Gojević.

Ilija Aščić (1980.) diplomirao je novinarstvo na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i završio školu fotografije u Centru za kulturu i obrazovanje Zagreb. Dosad je objavljivao kratke priče u različitim hrvatskim i regionalnim časopisima i online portalima, a fotografije je izlagao na više fotografskih izložbi u Hrvatskoj. Kratke priče su mu nagrađene na natječaju „Iskopane priče“ Gradske knjižnice Poreč i Udruge Červar Porat te na natječaju Gradske knjižnice Samobor 2016. Zbirka priča „Kako sam postao zao“ u izdanju Artikulacija njegova je prva knjiga. Živi u Zagrebu.