Izložba “Mali formati” Eugena Fellera u Galeriji SC

Galerija SC

Otvorenje izložbe Mali formati  autora Eugena Fellera održat će se u četvrtak 5. svibnja u 19 sati, a otvorena je do 14. svibnja, radnim danom od 12 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati.

Eugen Feller u povijesti suvremene hrvatske umjetnosti trajno je pozicioniran kao jedan od najznačajnijih predstavnika informela, ali ništa manje nije važno njegovo stvaralaštvo proizašlo iz slikarstva obojenog polja, tvrdih rubova, minimalizma te primarnog i analitičkog slikarstva. Recentnim radovima koje će predstaviti na izložbi u Galeriji Studentskog centra Feller nastavlja svoja istraživanja na tragovima slikarstva bojanog polja koji ga zaokupljaju zadnjih nekoliko godina, ali sada to radi pastelnim crtežima na papiru A3 formata. Iako se tehnički radi o crtežima, Feller ostaje u domeni slikarstva i eksperimentira u slijedu ranijih istraživanja za njega novom, pastelnom tehnikom. Na izložbi će biti prikazano sedamdesetak recentnih autorovih slikocrteža podijeljenih u grupama unutar drvenih kutija. Svi radovi nastali su 2020. i 2021. godine. (Mladen Lučić, kustos izložbe)

Eugen Feller rođen je 26. siječnja 1942. godine u Splitu, ali već od 1945. živi u Zagrebu odakle mu je obitelj. Autodidakt je, a za slikarstvo se zainteresirao još u mladenačkoj dobi pa izlaže već od 1959. godine. Radeći “Malampije”, slike reljefnih površina i monokromnih struktura, u početku šezdesetih afirmirao se kao jedan od najradikalnijih predstavnika informela u suvremenom hrvatskom slikarstvu. Uskoro napušta informel te je blizak minimalizmu, geometriji i primarnoj apstrakciji. Od 1969. živi u Italiji, u mjestu Sestri Levante kraj Genove, a 2000. godine se vraća u Zagreb. Sedamdesetih godina više je orijentiran na grafiku te je u izdanju “Ponteura” iz Bergama objavio dvije grafičke mape, a 1973/74. u vlastitoj nakladi mapu “Šest serigrafija”. Djela mu se nalaze u brojnim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a više je puta nagrađivan. Dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2017. godine kada mu izlazi i monografija u izdanju Muzeja suvremene umjetnosti Istre i Galerije Libar.