Izložba Edija Matića “Prodajem stan”

Fotoklub Split

U srijedu, 9. veljače u 18 sati, u Galeriji fotografija Fotokluba Split otvara se izložba ”Prodajem stan”, autora Edija Matića. Riječ je o ciklusu od ”samo” 10 fotografija u kojima se autor vrlo duhovito, praktički anegdotalno referira na kulturu oglašavanja i prodaje po principu ”sam svoj majstor”. Kako ističe autor, ova mini-izložba temelji se i završava jedino u jednostavnom odgovoru na fotografije na koje nailazimo prilikom pretraživanja oglasnika za prodaju nekretnina.

Glavni protagonisti, autor i lutka na napuhavanje, na fotografijama su uhvaćeni u banalnim životnim situacijama, s detaljima koji promatraču često otkrivaju puno više nego što je bila fotografova namjera. Upravo na isti način na koji oglašivači često u svojim oglasima nehotimice razotkrivaju intimu svog doma i svog života. Autor teksta predgovora, uvaženi povjesničar umjetnosti, dr. sc. Zvonko Maković, u svom tekstu naglasak stavlja upravo na dimenziju razotkrivanja ”običnih međuljudskih odnosa kakvi postoje svuda oko nas, iza nekakvih zaključanih vrata”, odnosno, kako Maković ističe – ”Na kraju se moramo zapitati jesu li ove fotografije uopće namijenjene ponudi stana na prodaju, ili je ipak riječ o nečemu drugom. Naravno da se ne radi o reklamnim fotografijama kojima se  nudi stan, jer stan je ovdje tek banalni dekor u kome se odvija još banalniji život dvoje apsurdnih i banalnih protagonista lišenih svega ljudskoga. Edi Matić pri tom se ne utjelovljuje u naratora koji drugima otkriva neke istine pune vrijednih osobina. U njegovoj sekvenci prije da otkrivamo dubinu ljudske praznine, a njega kao posrednika koji pomiče zastor i jednu tužnu, svakome blisku svakodnevicu čini vidljivom drugima. ”

Edi Matić (1962.) književnik i fotograf,  jedan od pokretača projekta Writers in residence, a zatim udruge SpLitera. Organizirao je hrvatske i međunarodne nastupe na sajmovima knjiga u Leipzigu, Frankfurtu i Beču; bio pokretač i koproducent mjuzikla ”Sarajevski krug” (1992. – 1997.), postavljenog u desetak zemalja Europe i Amerike. Kao fotograf imao je samostalne izložbe u Beču (galerija Art Point), Grazu (Rathaus Graz), Leipzigu (Südosteuropa Forum/Leipziger Buchmesse) i Splitu (Gradska knjižnica MM/Brodarica). Kratke priče i poezija objavljivane su mu u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Austriji, Njemačkoj, Makedoniji i portalu svjetske književnosti Asymptote. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva pisaca (UO) i počasni član PEN Centra BiH.  
 
 
Izložba je realizirana uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa ”Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split” koji se financira iz sredstava podrške Zaklade “Kultura nova”.

Izložba ostaje otvorena do 5. ožujka i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografija.