Izložba “Cirque Ceramic” Agate Lučić

Kiosk

Otvorenje izložbe Cirque Ceramic autorice Agate Lučić, zakazano je za petak, 5. lipnja u 19:00 notvorenom ispred KIOSKA ( istočni izlaz/ulaz u SC), uz sve mjere preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite. Izložba je otvorena do 10. srpnja, radnim danom (pon-pet), od 10:00 do 20:00.

KIOSK je manji izložbeni objekt od dvanaestak m2 nalik kiosku na istočnom ulazu / izlazu Studentskog centra, namijenjen za izložbe studenata i umjetnika mlađe generacije različitih izričaja i pristupa. Izložbe se promatraju izvana kroz staklene stjenke, a moguće je koristiti i okolni prostor / travnatu površinu oko KIOSKA za instalacije na otvorenom. Izložbe su odabrane na natječaju i uvrštene u program Galerije SC. KIOSK je na frekventnom mjestu kojim prolaze brojni studenti i građani te je time pristupačnost i vidljivost izložbi vrlo velika.

O IZLOŽBI:

Oprečno recentnim, nepogodnim zbivanjima te tmurnim i nezadovoljnim licima prolaznika, Agata Lučić eksperimentalnim razigranim pristupom donosi umjetnički udah u mali izložbeni prostor Kioska, čime prva unosi tračak zbivanja u dvorište donedavna pustog Studentskog centra.

Njezina izložba naziva Cirque Ceramic referira se na rad američkog kipara Alexandra Caldera Cirque Calder kojemu je nit vodilja u stvaranju bila raznovrsnost, ekscentričnost i energičnost cirkuskih predstava. Tim putem polazi i umjetnica stvarajući raznovrsne predmete od keramike koje postavlja na pozadinu poput keramičkih predmeta i tanjura, uobičajenih ukrasnih detalja u kuhinji njezine bake. Potaknuta tim profanim, često seoskim dekoracijama interijera, te učestalo negativnim komentarima na radove estetske prirode bez pomno razrađenog koncepta, autorica stvara keramičke predmete bez izričite funkcije. Upravo uporaba gline, koja se pretežito izravno asocira s uporabnim kuhinjskim predmetima poput zdjela, vaza ili pak pločica, čini ovaj rad dodatno prkosnim i ludičkim. Neki keramički objekti poprimaju zmijolike ili kružne oblike, drugi asociraju na prethodno spomenute ukrasne tanjure, ponegdje antropomorfnih obilježja, dok su neki razbacani poput razbijenih komada keramičke zdjelice. Oni djeluju kao da slobodno lebde u prostoru, a različitim dimenzijama, oblicima i uzorcima te organičkom kompozicijom istodobno asociraju na razbacane dječje igračke i mikroskopski svijet prapovijesnih bića. Ovaj gotovo larpurlartistički rad, suprotno negativnim kritikama na umjetničke radove takvog pristupa, predstavlja se u idealno vrijeme, kada je potrebno prisjetiti se bezbrižnosti, razigranosti i beskompromisno ljetnog kolorita. ( iz predgovora, Sara Mikelić)

BIOGRAFIJA

Agata Lučić rođena je 1995. godine. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Studentica je diplomskog studija Grafika na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Svjetlana Junakovića. Ljetni semestar 2018. provela je na Royal Academy of Fine Arts u Antwerpenu u sklopu ERASMUS+ programa. Sudjelovala je na raznim projektima („Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost u svrhu zdravlja“ / Vizkultura „Plakatiranje” i dr.), rezidencijama, radionicama (CreArt AIR Aveiro, Portugal) i izložbama. Objavljeni su joj i nagrađeni stripovi i ilustracije („A Well Design Book”, Katowice / KOMIKAZE / Večernji list i dr.) Dobitnica je pohvale Akademije likovnih umjetnosti za uspješan rad tijekom akademske godine 2014./2015. te pohvale Summa Cum Laude za preddiplomski studij 2018.