Francuski rujan u kinu Kinoteka

Kino Kinoteka

Jacques Tati u anketi časopisa “Entertaiment Weekly” izabran je na 46. mjesto na popisu 50. najznačajnijih redatelja svih vremena.
U svoja 4 filma, ujedno je i glavni glumac koji se zove gospodin Hulot. Tim likom utjecao je na druge filmske likove poput inspektora Clouseaua i Mr. Beana.
Teme filmova su pretjerani materijalizam zapadnog društva, alijenacija u suvremenom životu, hladnoća moderne tehnologije i odnosi između društvenih klasa,
što je i danas, više nego ikad, aktualno. Njegov prvi film “Veliki dan” (“Jour de fête”) osvojio je nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu.
Sljedeći film “Ljetovanje gospodina Hulota” (“Monsieur Hulot’s Holiday”) nominiran je za Oscara u kategoriji najboljeg originalnog scenarija, 1955. godine. Jedan je od najpopularnijih francuskih filmova iz tog razdoblja. Po uzoru na taj film nastao je film Mr. Bean na praznicima, 2007. godine.
Njegov film “Moj ujak” (“Mon Oncle”) smatra se najboljim filmom koji je snimio. Dobio je 1959. Oscara za najbolji strani film, Grad Prix nagradu na festivalu u Cannesu i druge nagrade.
U Anicheu nalazi se jedna od najstarijih kinodvorana u svijetu koja je još u funkciji, a nosi ime Jacquesa Tatija.

Filmove “Vrijeme igre” (Play time), “Promet” (Trafic) i “Parada” ( Parade) imate priliku pogledati u Kinoteci ovog rujna. Cijena ulaznice je 15 kuna.

16.09. – Subota

PLAYTIME (1967)
20:00
Trajanje: 124 min
Redatelj: Jacques Tati

Uloge: Jacques Tati, Barbara Dennek, Rita Maiden, France Rumilly, Billy Kearns, Alice Field

 

 

 

 

 

 

 

 

19.09. – Utorak

TRAFIC (1971)
20:00
Trajanje: 96 min
Redatelj: Jacques Tati

Uloge: Jacques Tati, Tony Knepper, Franco Ressel, Mario Zanuelli, Maria Kimberly

20.09. – Srijeda

PARADA (1974)
20:00
Trajanje: 89 min
Redatelj: Jacques Tati

Uloge: Jacques Tati, Michèle Brabo, Karl Kossmayer, Pia Colombo, Johnny Lonn, Pierre Bramma, Bertil Berglund, Moniqa Sunnerberg, Bertilo, Jan Swahn, Norman Hall, Ladd Hall

 

 

 

 

 

 

 

 

Kino Kinoteka

Kordunska 1, 10 000 Zagreb

Radno vrijeme blagajne: 1 sat prije projekcije.
Broj telefona blagajne: 01/6384-483