Ekstatična drama ‘Samo je kraj svijeta’ filmskog wunderkinda Xaviera Dolana u kinu Europa!

Kino Europa

foto: Youtube

Od 23. ožujka na repertoaru kina Europa pogledajte Samo je kraj svijeta, najnoviji filmski uradak kanadskog enfant terriblea Xaviera Dolana.

U prepoznatljivu stilu uzburkanih emocija, intrigantnih kompleksnih odnosa i raskošnog glazbeno-vizualnog izričaja, stiže nam autorov šesti film Samo je kraj svijeta, s paprenom glumačkom postavom koju predvode europske filmske zvijezde Vincent Cassel, Marion Cotillard i Léa Seydoux. Mladog i slavnog pisca Louisea koji je obolio od neizlječive bolesti pa se nakon dugih 12 godina vraća u kuću svog djetinjstva da bi se oprostio od obitelji izražajno glumi Gaspard Ulliel. Kaos u koji se pretvori jedan naizgled običan obiteljski ručak, u začaranom krugu borbe s vlastitim demonima svakog pojedinog člana obitelji, u stalnom je emotivnom krešendu, pa je sam Dolan ispričao kako je nakon snimanja vrlo intenzivne završne scene svaki put na setu netko ostao u suzama ili bez riječi, dajući još jednu interpretaciju one slavne „Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, a svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način.“ Samo je kraj svijeta lani je pokorio Cannes, osvojio Veliku nagradu žirija i nagradu Ekumenskog žirija za režiju, osvojio je i nagradu Cesar, a sa šest rekordnih nagrada trijumfirao je na netom održanim Canadian Screen Awards, gdje je nagrađen i redatelj, adaptirani scenarij te cijela glumačka ekipa.

Xavier Dolan, kanadsko redateljsko ime u elitnim filmskim krugovima odzvanja još od 2009. kada je fascinirao svojim dugometražnim debijem Ubio sam majku (I Killed My Mother), za koji je napisao scenarij, potpisao režiju te u njemu odigrao glavnu ulogu. Film je u rekordnom roku osvojio čak 30 nagrada, od toga tri na Festivalu u Cannesu, a struka je Dolana proglasila „filmskim čudom od djeteta.“ Tada ga je upoznala i zavoljela domaća filmofilska publika jer je Ubio sam majku osvojio i glavnu nagradu na Zagreb Film Festivalu. Na krilima munjevitog uspjeha svog igranog prvijenca, kanadski enfant terrible se nije uljuljkao, već u nekoliko godina nanizao hvaljene i nagrađivane naslove – Izmišljene ljubavi (2010.), U svakom slučaju, Laurence (2012.), Tom na farmi (2013.) i Mama (2014.) koji se još jednom okitio Velikom nagradom žirija u prestižnom Cannesu.

 

izvornik: mrežne stranice kina Europa