Dodijeljena prva pera mladim literatima

Nagrade Udruge Mlada pera

Nakon 9 mjeseci postojanja udruga Mlada pera dodijelila je svoja prva pera mladim literatima osnovnih škola. Nakon natječaja na temu različitost i ocjene žirija, danas su u kongresnoj dvorani LifeClass Terma Sveti Martin uručene plakete ZlatnoSrebrno i Brončano pero te diplome i nagrade njihovim vlasnicima, autorima triju najkreativnijih i najoriginalnijih radova.

Predsjednik udruge Gorkić Taradi predstavio je udrugu istaknuvši da udruga ima formalno tri člana, uz njega to su Patricija Pongrac, tajnica udruge i Davor Žličar, potpredsjednik udruge, ali prava snaga i moć udruge su mladi literati osnovnih i srednjih škola i oni su ti kojima je udruga namijenjena i koji su istinska vrijednost udruge kao i vanjski stručni suradnici poput Maje Jukić kojoj je zahvalio na izuzetnom doprinosu oko natječaja.

S obzirom na to da udruga za svaki projekt kontaktira svaku osnovnu ili srednju školu u Republici Hrvatskoj, zavisi kome je koji projekt namijenjen i poziva sve osnovnoškolce i sve srednjoškolce svake županije, svakog grada, svake općine da se pridruže projektu, mislim da s pravom možemo reći da djelujemo na području cijele Republike Hrvatske, iako nam je sjedište samo u jednom gradu. – istaknuo je Taradi.

Nakon osnivanja udruge u srpnju prošle godine pokrenut je portal Top generacija, portal za objavljivanje literarnih radova učenika i studenata. U pet mjeseci postojanja prošle godine objavljeni su 31 prozni rad i 34 u formi poezije, u tri mjeseca ove godine taj broj je već premašen što pokazuje da interes mladih postoji i raste. Upravo proteklog tjedna objavljen i prvi rad iz BiH. Najmlađa autorica ima 6 godina, najstariji su u međuvremenu i diplomirali.

Mladim literatima obratio se i međimurski župan Matija Posavec istaknuvši kako je udruga Mlada pera definitivno nešto novo i očito potrebno mladim umjetnicima zahvalivši i mentorima i roditeljima na njihovom poticanju i podržavanju dječje kreativnosti.

Istaknuto je kako su radovi pristigli na natječaj dobar izvor budućih citata, a i naslov knjige Različitost je najzanimljivija boja života uzet je iz odličnog eseja Ivana Franković – Žileta, učenika 8. razreda OŠ Ston.

Prije dodjela nagrada učenici Umjetničke škole Miroslav Magdalenić iz Čakovca izveli su program kojim su oduševili prisutne iskazujući pravu virtuoznost na harmonici.

Svoje radove na dodjeli pročitali su i neki od učenika međimurskih škola koji su poslali radove na natječaj. U knjizi su objavljena sva 154 rada pristigla na natječaj i svaki mladi autor kao i njihove školske knjižnice dobiva svoj vlastiti primjerak.

Težak je zadatak pred  našim mladim autorima u njihovom odrastanju, trebaju utjecati na nas starije da shvatimo da naša sadašnjost velikim dijelom određuje njihovu budućnost – zaključio je Gorkić Taradi i počela je dodjela nagrada.

Brončano pero dodijeljeno je radu Kristijana Blagus,  učenika 2. razreda PŠ Novi Bezdan OŠ Zmajevac, naslova Rođendanska torta. Kratko i jednostavno stvoren je zanimljiv svijet koji otkriva više od priče o rođendanskoj torti. Prihvaćanje različitosti ključno je za jedno prijateljstvo, što je i slikovito dočarano u odnosu  žabe i ribe. Ovom slikovitom pričom Kristijan poručuje: kad odbacite predrasude, različitost je pozitivna!

Srebrno pero ponijet će u Kastav Maj Toman, učenik 4. C razreda  O.Š. „Milan Brozović” za rad Zamislite svijet bez različitosti. Kreativan rad koji je okrenuo razmišljanje o različitosti u drugom smjeru i slikovito pokazao koja bi bila posljedica nepostojanja različitosti, a to je jedan dosadan i bezličan svijet. Zanimljivim primjerima mladi je autor uspio u nakani da na vrlo originalan način objasni zašto je različitost vrlina!

Zlatno pero sa svojim Pjesnikom u srcu osvojila je Larisa Čoh,  8. B, OŠ Ksavera Šandora Đalskog, Donja Zelina. Ovom kreativnom i toplom pričom koja uvlači čitatelja u neobičan svijet raspjevanog slona Larisa nam poručuje: budi uvijek ono što jesi, nemoj zbog nekog drugog glumiti nešto što nisi.

Želeći mladim autorima i njihovim mentorima i roditeljima predstaviti Međimurje, Udruga žena Nedelišće je međimurske cekere koje su napunili Vezenine Oko iz Slakovca, Turistička zajednica Grada Čakovca, OPG Almasi iz Dunjkovca, Pčelarstvo Trupković iz Novog Sela Rok, Keramika Valkaj iz Železne Gore, Dika Štik iz Vratišinca, Ida-konto iz Čakovca, Grotex iz Šenkovca  i suveniri Žabac iz Knezovca.

Nakon dodjele prisutni su ukratko upoznati sa sljedećim projektima koji su u planu: projekt NIKAD NE BI POGODIO!, projekt LJETNI DNEVNIK, ALI NA MOJ NAČIN projekt VITEZOVI PROLJETNE LIVADE , a zatim su  se osvježili domjenkom koji je pripremio generalni sponzor LifeClass Terme Sveti Martin.