Dino Zrnec- Između radova

Još za vrijeme gradnje, a osobito nakon otvorenja nove zgrade Muzeja suvremene umjetnosti, mnogi su umjetnici na različite načine tematizirali Muzej u svojim radovima. Rezultati takvih praksi uvijek su fascinantni jer umjetnici na drugačiji i neočekivan način interpretiraju različite aspekte muzejskog rada te ga inovativno i kreativno približavaju publici pomažući nam u jednoj od najvažnijih muzejskih uloga, a to je uloga medijatora između publike i umjetničkog djela.

Stoga smo i ovim povodom, pripremama za izložbu u MSU galeriji, vrlo rado otvorili vrata naših depoa slikaru Dini Zrnecu, jednom od najzanimljivijih i najperspektivnijih mladih hrvatskih umjetnika, očekujući s nestrpljenjem rezultat njegova istraživanja „muzeja iza scene“. Naime, Dino Zrnec istaknuo se na hrvatskoj sceni svojim specifičnim položajem slikara-istraživača, autora koji preispituje osnovne postulate slikarstva kao medija, ali i muzeja kao dijela kompleksnog institucionalnog okvira za produkciju i prezentaciju umjetničkog stvaralaštva.

Izložba Prostori između radova još je jedan sjajan novi projekt apstraktno-prostornog slikarstva kojim se Zrnec bavi i koji potvrđuje privlačnost takvog promišljanja slikarstva u današnje vrijeme.

– Snježana Pintarić, kustosica

Izložba Dine Zrneca u Muzeju suvremene umjetnosti nastavlja se na istraživačku praksu tog mladog autora koja se oblikuje u kontekstu istraživanja i razumijevanja proširenog slikarskog polja spajajući teoriju i praksu, tekst i kontekst.

Njegovi radovi apsorbiraju različite tradicije, od primarnog slikarstva, minimal arta, slikarstva obojenog polja, tradicije monokromnog slikarstva i nasljeđa konceptualne prakse. Rad na instalaciji u galeriji shvaćen je kao proširena praksa umjetničkog rada u ateljeu, kao dio procesa promišljanja onih mjesta gdje umjetnost nastaje i gdje se izlaže, kao i izmještanje tog procesa te približavanje vidljivog i nevidljivog.

Središnje mjesto oko kojeg se oblikuje značenje izložbe “Između radova” upravo je prostor između pojedinih radova koji se nalaze u depou Muzeja suvremene umjetnosti. Odabravši upravo „prostore između” nekih radova koje je ondje zatekao, Zrnec je zanimanje usmjerio na prostore koji su skriveni od našeg pogleda i obično nisu dostupni posjetiteljima. Nizom formalnih elemenata iscrtao je konture (negativnog) prostora koji uokviruje pojedine radove iz muzejskih zbirki pohranjene u depou muzeja formirajući niz geometriziranih, apstraktnih fragmenata prostora. U prostoru između, nastavljajući serije radova kojima autor „misli sliku”, nastaje nova slikarska produkcija, serija gotovo monokromnih slika različitih formata, Guts and gutters, koja čini komplementarni dio izložbe.

– Dio iz teksta “Prostori između radova” Branke Benčić

Dino Zrnec (1983., Zagreb) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Studijski je boravak proveo na Akademiji umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu i Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Samostalno izlaže od 2010. Dosad je bio nagrađivan za svoj rad nagradom publike na izložbi Erste Fragmenti 2010., nagradom HDLU-a za mladog umjetnika 2011. i Nagradom Radoslav Putar 2015. Sudjelovao je na nekoliko rezidencijalnih programa u Hrvatskoj i inozemstvu. Izlagao je u sljedećim muzejima i galerijama: Vin Vin Gallery (Beč), Rigo galerija (Poreč), Galerija Galženica (Velika Gorica), Apoteka (Vodnjan), galerija Garis & Hahn (New York), Project space – Kunsthaus Graz, Annex galerija (Pula), Freie Sammlung (Beč), Galeria Miejska (Gdansk), Kunstmuseum Bochum, BFA project space (Beč), Karas galerija Zagreb, Pigna project space (Rim), Künstlerhaus (Beč) i Galerija Studentskog Centra Zagreb.Muzej suvremene umjetnosti predstavio je radove Dine Zrneca na dvjema izložbama Nagrade za suvremenu hrvatsku umjetnosti T-HT@msu.hr – 2009. i 2015. godine.

MSU galerija, otvorenje: utorak, 4.10.2016. u 18 sati

Izložba traje od 04. do 23.10.2016.
više o izložbi: http://www.msu.hr/#/hr/21110/

Preuzeto s fejsbuk pozivnice na izložbu Dine Zrneca