Cruising sa Srđanom Sandićem: Nada Topić

MaMa

petak, 31.03.2017, 20:00h @ MaMa

Autorica Nada Topić nova je gošća Cruisinga. Povod je promocija njezine nove knjige “Male stvari” u izdanju VBZ-a. Razgovarat ćemo o malim i velikim stvarima u vezi njezinih tekstova, o “meteorologiji” tijela, o znanosti, o radu u knjižnici, o svecu u trajektnoj luci. S nama će sugovoriti i urednica knjige – Marija Bošnjak.

O knjizi “Male stvari”

Kroz trideset kratkih priča koje djevojčica pripovijeda otkriva se njezina zaokupljenost malim stvarima (noćni ormarić, soba, kosa, ormar, voće, crvene klompe) i načinima na koje stvari funkcioniraju. Međutim stvari su i simbol iza kojeg se kriju kompleksne, velike teme (gubitak bliske osobe, osamljenost, sestrinski i prijateljski odnos, zaljubljenost, bolest, tijelo).

Naizgled fragmentirani zapisi premreženi su različitim motivima i oblikovani u gusto pripovjedno tkanje u kojem nijedna riječ nije suvišna niti opterećena patetikom, a pritom obiluje onom vrstom suptilne duhovitosti koja se javlja kad djeca, na oduševljenje odraslih, zbijaju šale, a da toga uopće nisu svjesna.

Mozaik slika iz svakodnevnog života djevojčice, njezinih sestara, majke i onih članova obitelji koje je „pojela zemlja“ tako je vješto složen da čitatelja lako zavara ta prividna lakoća pisanja. “Male stvari” nisu slučajne, nisu tek bljeskovi autobiografskih zapisa već zreo autorski glas Nade Topić koja se ovom knjigom, nakon dvije zapažene zbirke pjesama, “Svetac u trajektnoj luci” (2005.) i “Meteorologija tijela” (2015.), predstavlja i kao vrsna prozaistica.
Nada Topić (Split, 1977.), piše poeziju i kratku prozu. Objavila je dvije zbirke pjesama Svetac u trajektnoj luci (2005.) i Meteorologija tijela (2015.), zbirku kratkih priča Male stvari (2016.) i slikovnicu Kako se rodila roda (2007.). Zbirka Meteorologija tijela našla se u užem izboru za književne nagrade „Risto Ratković“ i „Tin Ujević“ za 2015. godinu. Tekstovi su joj objavljivani i izvođeni na Trećem programu Hrvatskog radija, u časopisima (Zarez, Fantom slobode, Poezija, Tema, Sarajevske sveske, Mogućnosti…), u zbornicima i na internetskim portalima. Doktorirala je u polju informacijskih i komunikacijskih znanosti. U izdanju Naklade Ljevak u pripremi za objavu joj je znanstvena monografija „Knjižara Morpurgo u Splitu (1860.-1947.) i razvoj kulture čitanja“. Od 2017. godine predsjednica je Društva knjižničara u Splitu. Živi i radi u Solinu.

 

 

prenešeno sa stranice MAMA Zagreb