Ada – nova knjiga Sonje Smolec

Naklada Bošković

Sonja Smolec, poznata po romanima za djecu i mlade, objavila je svoju prvu knjigu za odrasle, novelu “Ada”, no to nije i njena prva napisana knjiga za odrasle.

Ovo je znatan pomak od njenog dosadašnjeg rada. Tematika i način pisanja sasvim su drugačiji i ne podliježu trendovskoj književnoj sceni što znači da autorica ne ide isključivo putem komercijalizacije teksta već teži književnoj kvaliteti koja se pamti. Radnja knjige nije brza, ima vlastite zakonitosti i čitatelja veže snažnim osjećajima pobuđujući – ljubav, ljutnju, razočaranje… i sve ono što smo često skloni u sebi potiskivati, ne znajući kako izaći na kraj s vlastitim osjećajima. Što učiniti kad se svijet koji poznajemo uruši poput kule od pijeska? Odgovor na pitanje kako u najtežim trenucima u životu prihvatiti apsolutne promjene i započeti sve ispočetka Ada je pronašla u malom gradiću pored mora u kojem je kao dijete provodila svoja ljeta i u kojem će naposljetku pronaći pravu sebe.

Knjigu je objavila Naklada Bošković, Split.

O knjizi:

Ada je specifičan tekst, obilježen najprije formalnim oblikovanjem. Riječ je o svjesnoj intenciji autorice koja se poigrava novelističkim proznim zakonitostima u obliku dnevničkih zapisa djevojke Ade, što podsjeća na rad Vjekoslava Majera. Cijeli je prozopis prožet snažnim osjećajima te težnjom čovjeka da bude voljen i da tu ljubav osjeti.

Ana-Marija Posavec, prof.

Zajedno s Adom, čitatelj se vraća u vlastito djetinjstvo i oživljava svoje dojmove koje je iz njega ponio. Polagan ritam kojim nas uvodi u priču sličan je mirnom zapljuskivanju valova koji ipak mijenjaju obalu koju dodiruju. Iskusna književnica, odnjegovanog izraza i širokog vokabulara pred čitateljem veze priču od najdubljih osjećaja vezanih za obitelj i podrijetlo.

Sandra Pocrnić Mlakar