24. Kvirinovi poetski susreti

Matica hrvatska ogranak Sisak

I ove godine u Sisku je održano tradicionalno okupljanje pjesnika, te dodjela nagrada najboljima na području stvaralaštva poezije  – Kvirinovi poetski susreti.

Otvoreni su 19. lipnja izložbom ciklusa slika amaterskog slikara, inače arhitekta, pod nazivom „Pohvala melankoliji“.  Izložba je otvorena i još uvijek se može pogledati u prostoru Matice hrvatske Sisak, u Rimskoj ulici, gdje je idući dan, u subotu, 20. lipnja održana svečanost uručivanja Plakete sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, kao najveće priznanje za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu, u ruke poznatoj paškoj pjesnikinji  Andriani  Škunci, koja je ove godine,također, primila i nagradu Ministarstva kulture „Vladimir Nazor“.  O laureatkinji 24. Kvirinovih poetskih susreta odlučio je žiri u sastavu Krešimir Bagić (predsjednik), Miroslav Mićanović, Tomislav Škrbić i Đurđica Vuković.

U kategoriji za najbolju knjigu poezije autora do 35. godine starosti objavljenu između dva Susreta, tzv. Mali Kvirin, slavio je Alen Brlek sa zbirkom „Sang“, o čemu je odlučivala tročlana komisija: Darija Žilić (predsjednica), Tin Lemac i Đurđica Vuković.

Obrazloženje odluke dodijeljenih nagrada publici je sadržajno izložio svaki od članova žirija, a prisutnima su podijeljeni  i primjerci novog broja časopisa „Riječi“.

Popodne su gostujući pjesnici u organizaciji Matice posjetili Holandsku kuću i pojeli ručak, da bi navečer, s početkom u 21 h, sudjelovali na velikom javnom čitanju pjesama, inače srcu svakih Kvirinovih susreta.

Prvi puta ove godine Kvirinovi pjesnički susreti imali su međunarodan karakter i dvojezičan naziv (Quirinusova poetična srečanja), zahvaljujući sudjelovanju slovenskih kolega, pjesnika Brane Senegečnika i Katarine Gomboc Čeh, te Aleša Gabriča, predsjednika Slovenske matice.

Večernje čitanje pjesama održalo se na Kupi usidrenom brodu „Biokovo“, a zbog naglog prekida čitanja radi kiše i seljenja najprije u utrobu broda,  a zatim u prostore Matice, potrajalo je sve do ponoći. Umjesto da ih potjera i uznemiri, kiša i gubitak pozornice pjesnike su dodatno adrenalinski potaknuli da se susreti dovrše i svi jednakomjerno dobiju priliku čitati, te se ono neometano nastavljalo kamo god bili smješteni.

Na ovogodišnjim susretima svoje pjesme su čitali: Stanka Gjurić, Damir Radić, Vera Vujović, Krešimir Bagić, Andrijana Kos Lajtman, Monika Herceg, Sanja Baković, Tin Lemac, Siniša Matasović, Lana Derkač Šalat, Davor Šalat, Andrijana Škunca, Vera Vujović, Barbara Baždarić, Zrinka Posavec, Đurđica Vuković, Zorica Krističević, Sanja Domenuš, Ines Kosturin i Petra Sigur.

U nedjelju, završni dan Kvirinovih susreta, preostali sudionici zapalili su svijeće i odali počast za života vjernim slugama poezije porijeklom iz sisačkog kraja – profesorici, književnoj kritičarki i pjesnikinji Tei Benčić Rimay na sisačkom groblju Viktorovac, te velikom hrvatskom pjesničkom inovatoru iz Blinjskog Kuta Josipu Severu na njegovom posljednjem počivalištu u Komarevu.

Petra Sigur