Zlatko Bourek- Slike

Zlatko Bourek

U Gliptoteci HAZU 21. studenoga do 21. prosinca 2017. otvorena je izložba Zlatko Bourek – Slike.

Na izložbi će biti prezentirano 46 slika u izboru autora, a radi se većinom o novijim radovima, uz nekoliko referentnih primjera iz njegova ranijeg stvaralaštva.
Motivi Bourekovih slika ostaju nepromijenjeni. Inspiracija mu je oduvijek njegova rodna Slavonija – rijeke Drava, Dunav, Vuka, Orljava, čiklovi, poplave, ratna stradanja… Ovim temema Bourek pristupa na svoj karakterističan način. Duhovito, s elementima erotike i ironije, prikazuje svijet onako kako ga sam vidi – jednostavno, iskreno, s nostalgijom, ali i nadom u svijetliju budućnost.

Zlatko Bourek jedinstven je umjetnik na hrvatskoj kulturnoj sceni. Rođen je 1929. u Slavonskoj Požegi. Nakon djetinjstva provedenog u Slavoniji diplomirao je kiparstvo 1955. u klasi prof. Koste Angelija Radovanija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu.
U bogatoj karijeri okušao se u gotovo svim likovnim vrstama i tehnikama te se dokazao u raznim oblicima kazališnog stvaralaštva kao što su scenografija, kostimografija i režija, a afirmirao se i kao autor niza nagrađenih crtanih filmova.Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu te je dobitnik velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada. Danas živi i djeluje u Zagrebu.