Zagrijavanje travanjsko

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

U srijedu, 4.4. u 19:30 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića nastupaju dvije dame i jedan mušketir, poetsko-prozna kombinacija za pravi početak proljeća.

Lidija Deduš će potegnuti skroz iz Varaždina, nekadašnje prijestolnice, kako bi vam predstavila svoju magičnu kombinaciju poezije i proze, Sanja Baković će nas odvaliti poezijom, jer je to ono što najbolje čini, a Nenad Stipanić će objasniti je li se baviti kriminalom odlično ili stvarno odlično.

Ovom vrsnom književnom trolistu večer pomaže zajahati Andrija Škare.


Sanja Baković

Sanja Baković rođena je u Splitu 1976. godine. Odrasla je u Bolu na Braču. Trenutno živi i radi u Zagrebu. Po zanimanju je novinarka. Završila je studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, studira na doktorskom studiju Etnologiju i kulturnu antropologiju, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavila je zbirku poezije Plovna mjesta u izdanju zagrebačkog Centra za kreativno pisanje 2016. godine. Poeziju je objavljivala u književnim časopisima i čitala na javnim nastupima.

U 2017. godini gostovala je na književnim festivalima Vrisak u Rijeci, Kalibar u Zadru, pjesničkoj manifestaciji Kvirinovi susreti u Sisku, na tribini Poezija u Dvorištukoju vode Branko Čegec i Miroslav Mićanović, na tribini Poezija na živo Ivana Šamije gdje je čitala pjesme iz novog neobjavljenog rukopisa, te na Festivalu Poezija otpora UVIJEK…

Pokrenula je projekt Odvalimo se poezijom s ciljem povećanjem vidljivosti poezije u javnom prostoru, te je u više navrata vodila pjesničke tribine, a u Bolu na Braču je početkom rujna 2017. godina organizirala pjesnički festival također po imenu Odvalimo se poezijom. Članica je grupe pjesnikinja koje djeluju pod neformalnim imenom G—rupa.


Lidija Deduš

Lidija Deduš rođena je 1977. godine u Banjaluci, odrasla u Sarajevu.

Pjesme i kratka proza su joj dosad objavljivani u Hrvatskoj i u regiji u časopisima Libra libera, Fantom slobode, Tema i na književnim web portalima Kritična masa, Strane, Afirmator, Agon, Ajfelov most, Bona, Knjigomat, Balkanski književni glasnik te, prevedene na engleski jezik, u časopisima Europe Now sveučilišta Columbia iz New Yorka i The Well Review.
Zastupljena je u antologiji pjesnikinja inspiriranih imigracijom „Ovo nije dom – pesnikinje o migraciji“ koju su uredile Vitomirka Trebovac i Jelena Anđelovska.

Finalistica natječaja „Vranac“ 2016. godine i natječaja „Post Scriptum za književnost na društvenim mrežama“ 2017. godine.

Živi u Varaždinu.


Nenad Stipanić

Rođen u Senju, živi u Zagrebu.

Radio je razne poslove, između ostalih bio je fizički radnik, zaposlenik muzeja, redar po diskotekama i kockarnicama, tjelohranitelj, zaštitar, zaposlenik turističke agencije, vlasnik galerije-antikvarijata, scenarist…

Prozu je objavljivao u književnim časopisima: Quorumu, Književnoj rijeci, Libri liberi, Zarezu, Fantomu slobode, Knjigomatu, Arsu(Crna gora) Apokalipsi(Slovenija) i ostaloj periodici, na internetskim portalima i na Trećem programu Hrvatskog radija. Novinske feljtone povremeno objavljuje u tjedniku Express.

Priče su mu uvrštene u zbornik internetskog natječaja „Ekran priče 02 “, zbornik mladih zagrebačkih pisaca „Zagrijavanje do 27 “, antologiju „Najbolje hrvatske priče 2005. po izboru Jagne Pogačnik. Zbirka priča ” Odlično je baviti se kriminalom” uvrštena je u pregled hrvatske proze o ratu i njegovim posljedicama “Linija razdvajanja” Strahimira Primorca. Uvršten je u hrestomatiju književnih tekstova o Rijeci “Rijeka u priči” Danijele Bačić – Karković.

Pet radio-drama igrane su mu na Drugom programu Hrvatskog radija.

Zajedno s Vladom Bulićem napisao je scenarije za prvu i drugu sezonu kriminalističke dramske serije „Mamutica“.

Nastupao u preformansima Siniše Labrovića, “Boks meč za titulu ministra kulture RH(Zagreb 2010.)”, Intervju(Pula, Beograd 2016. London 2017.) i bio jedan od suradnika na njegovom konceptualnom umjetničkom projektu “Postdiplomsko obrazovanje(Zagreb 2009.)”.

Surađivao na raznim tv i filmskim projektima. Kao storyteller više puta nastupao na Spikignu i Pričiginu.

Objavljene su mu zbirke priča „Sprinteri u labirintu“(Naklada MD, 2005.), i „Odlično je baviti se kriminalom“(Algoritam, 2008.), od kojih je potonju za srpsko tržište objavio LOM, 2009. godine.

Roman „Izbacivači Majke Božje“ objavio je Algoritam, 2012. godine.

Roman ” Stvarno je odlično baviti se kriminalom” nastao uvezivanjem, dotjerivanjem i dodavanjem nekoliko poglavlja na gotovo istoimenu zbirku priča, objavljen je u izdanju 24 sata, 2015. godine.

Za roman ” Stvarno je odlično baviti se kriminalom” dobio je nagradu “Balkan Noir” za najbolji hrvatski kriminalistički roman 2015. godine.

Jedan je od osnivača kolektiva K.u.K. (Kuhinjski umjetnički kolektiv) koji se bavi dovođenjem različitih umjetničkih formi u mikrozajednici.

 


Izvornik: Facebook