Svjetski umjetnik Erwin Wurm stigao u Laubu

Lauba

Lauba- Kuća za ljude i umjetnost ovog je ljeta pripremila atrakciju svjetskog kalibra za posjetitelje Zagreba. Naime, od 3. srpnja do 25. kolovoza održava se izložba Erwin Wurm: The Show na kojoj je predstavljen niz radova velikog austrijskog umjetnika koji su nastali u posljednjih 30 godina.

Erwin Wurm jedan je od najvažnijih aktera na globalnoj umjetničkoj sceni, a njegovi se radovi nalaze u brojnim muzejskim kolekcijama među. O njegovoj popularnosti svjedoči prošlogodišnja izložba u Taipei Fine Arts Museumu, koju je posjetilo preko 260.000 ljudi, i to pod restrikcijama uslijed pandemije.

U Zagreb je povodom izložbe stigla slavna “Narrow House”, uska kuća koja je oduševila svijet na Venecijanskom biennalu 2011. godine. Kuća je to Wurmovog djetinjstva, a manipulacijom dimenzije širine umjetnik se referira na ograničenost mentaliteta postratne Austrije u kojoj je odrastao. Igre s volumenom svakodnevnih predmeta do uznemirujućih razina čest su alat koji umjetnik koristi u svom opusu, što je vidljivo i u instalaciji “Crooked Car” koja je također izložena u Laubi.

Posjetitelji izložbe u Laubi imaju priliku na minutu postati umjetničko djelo, zahvaljujući popularnoj seriji radova “One Minute Sculptures”. Upravo ovi interaktivni radovi stavili su Wurma na mapu globalne umjetničke scene kad su Red Hot Chili Peppers iskoristili nekoliko jednominutnih skulptura u spotu “Can’t stop”. Ovi radovi komentar su na apsurd svakodnevnog života, a od sudionika traže da se postavljaju u neobične poze i odnose s rekvizitima i time promjene svoju perspektivu.

Interaktivne su i Wurmove “Drinking sculptures”, radovi koji nisu posve ostvareni dok publika s njih ne popije piće.

Sve u svemu, spektakularna izložba Erwina Wurma sjajan je razlog da ovog ljeta posjetite Laubu.