Studentska riječ: O ratu

Gradska knjižnica

Druga tribina druge sezone Studentske riječi, održati će se u četvrtak, 7. ožujka 2024. u 19 sati u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat

O ratu

Povratak rata u Europu nakon desetljeća mira, trenutna kriza na Bliskom istoku, tenzije oko Tajvana, sveprisutna prijetnja nuklearnog sukoba i druga nedavna događanja dovela su do reaktualizacije potrebe za razumijevanjem vojnog sukoba, odnosno rata, i njegove uloge na međunarodnom planu i u stvaranju povijesti.

Unatoč važnosti i kompleksnosti fenomena rata, prevladavajući je diskurs o njemu prečesto reduktivan i pojednostavljen – sveden na puko moraliziranje, navijanje ili pak očajavanje nad iskvarenom ljudskom prirodom. Njegovo je istinsko razumijevanje, međutim, moguće jedino posredstvom teorije koja može objasniti društvenu, političku, ekonomsku i filozofsku podlogu nastanka rata.

O ratu općenito, ali i o aktualnim ratnim zbivanjima vodit će se razgovor s posebnim gostom, hrvatskim sociologom i filozofom te dragovoljcem Domovinskog rata profesorom Ozrenom Žunecom. (L. M.)

Više o tribini: https://www.kgz.hr/hr/novosti/studentska-rijec/65323 
Ako već niste, molimo odvojite trenutak za kratku anketu: https://tinyurl.com/yc5phm4n