Stojim na leđima divova

Galerija Knifer

U prostoru Galerije Knifer, kao posljednju na lokaciji Istarske bb otvara se izložba pod nazivom “Stojim na leđima divova”, a na kojoj će se predstaviti radovi studenata diplomskog studija Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost.

Iza idejnog koncepta stoji jedan od izlagača, student Filip Anić kojemu je zamisao bila vlastiti rad i radove svojih kolega prezentirati u okviru naslijeđa umjetnosti kroz reinterpretaciju ključnih figura koje su obilježile povijest likovne umjetnosti.

Jean Arp, majstor apstrakcije, Mark Rothko, virtuoz boje i svjetla, Antoni Tàpies, istražitelj teksture i simbolike, Egon Schiele, provokativni ekspresionist i Julije Knifer, čije je ime istaknuto u nazivu naše galerije, referentni su punktovi autora na izložbi. Njihova djela, osim inspiracije, polazište su  istraživanja u svakom od prezentiranih radova.

Ova izložba nije samo hommage prošlosti, već prikaz suvremenog istraživanja, kontinuiteta u vlastitom radu i individualnoj formativnoj fazi. Kroz različite izraze i medije, studenti istražuju i reinterpretiraju naslijeđe odabranih „umjetničkih divova“  otvarajući dijalog između prošlih i suvremenih vizija te ujedno pozivaju na promišljanje o dubokim vezama između prošlosti i sadašnjosti.