Stilske vježbe Raymonda Queneaua u Knapu

Kazalište Knap

 

U subotu, 19. 11. 2016., u 19:00 do 20:00 u kazalištu Knap, Ivanićgradska 41a, Zagreb, održat će se predstava Raymonda Queneaua Stilske vježbe. Ulaz je slobodan. Tom predstavom će se obilježiti Noć kazališta ’16.
Raymond Queneau bio je francuski pjesnik i romanopisac, poznat kao suosnivač Oulipa, zapaženog po svom dovitljivom i ciničnom humoru.
Najpoznatije Queneauovo djelo su Stilske vježbe, zbirka tekstova koja jedan te isti svakondevni događaj i njegovu banalnost opisuje na stotinu različitih načina (u poeziji, prozi, kao dio različitih žanrova itd.). Djelo je često izvođeno na kazališnim daskama.

Stilske vježbe

Tramvaj X, vrijeme najveće gužve. Tip, dvadeset i šest godina, mekan šešir, sa špagom umjesto vrpce, vrat predugačak, kao izvučen iz ramena. Ljudi silaze. Dotični tip šizi na susjednog putnika. Taj mu je prigovara što ga stalno gurka, kada bi netko prolazio mimo njih. Cendrav ton koji pokušava biti opak. Ugledavši slobodno mjesto, požuri se prema njemu.
Dva sata nakon toga, srećem ga u Ilici kod glavne pošte. S nekim je znancem koji mu govori: Moraš prišiti još jedan gumb na ogrtač.
Pokazuje mu kamo ( na reveru ) i zašto.

Informaciju o sasvim običnom, gotovo nevažnom, događaju iz tramvaja na 14 različitih načina interpretirat će glumci dramske radionice G+ centra KNAP

koncept: Rebecca Agić
karakteriziraju:
Barbara Tartaglia Roca
Ena Knežević
Ana Nuić
Snježana Đidara
Višnja Bunata – Blagović
Ivana Vodanović
Nika Vujević
Bojana Radetić
Petra Račić
Hrvoje Šincek
Monika Haraminčić
Marijana Labaš
Barbara Crnčan