Scenaristička škola 2017./2018.

Palunkova Scenaristička škola

Otvorene su prijave za sudjelovanje u novoj školskoj godini prvog hrvatskog izvaninstitucionalnog i cjeloživotnog programa teorijskog scenarističkog obrazovanja – Palunkove Scenarističke škole.

Scenaristička škola je dvosemestralni program koji obuhvaća temeljna teorijska znanja scenarističkog zanata kroz predavanja, vježbe i iščitavanje ključne literature izdane u posljednjih 30-ak godina. Program je baziran na klasično-narativnom dugometražnom igranom filmu i žanrovskoj scenaristici, a u njegovom savladavanju, uz već etablirane domaće i svjetske scenarističke i filmološke teorijske pristupe, polaznike prati i Palunkov priručnik Napiši scenarij – prvi takve vrste u Hrvatskoj – izdan 2015. godine. Na Školi se svakog tjedna čita i obrađuje po jedan dugometražni scenarij, od onih starijih poput Građanina Kanea i Dvostruke obmane, do suvremenih kao što su, primjerice, Juno, Stranputica ili Daleko od raja, a uz to nastava se dotiče i dokumentarističke, televizijske i transmedijske scenaristike, kao i industrijskih tema poput pitchinga i plasmana scenarija.

Program je primarno koncipiran kao stručno usavršavanje za one koji već iza sebe imaju profesionalno ili obrazovno iskustvo u području filma ili srodnih umjetničkih odnosno humanističkih disciplina – studentima ili diplomiranima na dramskim i likovnim akademijama, komparativnoj književnosti i sličnim studijima. Jednako tako, program je otvoren i izrazito motiviranim pojedincima koji dolaze iz drugih ‘branši’, ali su ostvarili već neke početne scenarističke, filmske ili spisateljske korake. Također, Scenaristička škola pogodna je i kao nadopuna obrazovanju u nastavnim zvanjima, za one koji u osnovnom ili srednjem školstvu predaju filmsku umjetnost kroz nastavu hrvatskog jezika ili likovne kulture.

Za razliku od prethodnih Palunkovih aktivnosti, što posebno želimo istaknuti zbog čestih upita, Škola nije radionički program na kojem se radi na scenarijima polaznika, već je program teorijskog obrazovanja kojim naše polaznike želimo osposobiti da pomoću ovdje usvojenih znanja unapređuju svoje postojeće i buduće scenarije te kojim ih želimo potaknuti da pišu dugometražne forme, prijavljuju se na domaće i međunarodne razvojne programe i natječaje, surađuju međusobno te s redateljima i producentima, odnosno da se aktivno uključe u domaću i međunarodnu audiovizualnu industriju.

Glavni predavači Scenarističke škole su dr. sc. Jasmina Kallay i Uroš Živanović, a uz njih će tijekom oba semestra sudjelovati i vanjski predavači za pojedine specijalizirane teme. Jasmina Kallay je hrvatsko-engleska scenaristica i spisateljica koja je doktorirala transmediju pri University College Dublin, a Uroš Živanović je filmski autor, scenaristički mentor i voditelj Palunka. Oboje su ujedno osnivači i članovi Upravnog odbora SPID-a, Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela, prve strukovne udruge takvog tipa u Hrvatskoj.

Prvi semestar Škole čine osnove filmske dramaturgije te, prateći akademski kalendar, semestar počinje polovicom listopada ove, a završava početkom veljače iduće godine. Po uspješnom savladanom prvom semestru i polaganju manjeg ispita, polaznici upisuju drugi semestar koji traje od ožujka do lipnja 2018., a posvećen je pisanju za pojedine igrane žanrove odnosno za druge rodove i vrste (dokumentarni film, televizijske serije, transmediju i dr.)

Na kraju drugog semestra polaznici polažu završni godišnji ispit čime stječu pravo na diplomu Scenarističke škole.

Prijava treba sadržavati:

1. u jednom pdf dokumentu:
– kratku biografiju s naglaskom na obrazovanje i dosadašnje iskustvo u području filma i srodnih umjetnosti (do 1500 znakova);
– popis scenarija (koji su snimljeni ili koje ste razvili na nekoj radionici/programu, sudjelovali na natječaju, pitchingu i sl.);
– motivacijsko pismo (do 2000 znakova);
– kontakt-podatke.
2. primjer jednog autorskog rada: scenarij, treatment, film ili bilo koje audiovizualno, likovno, književno ili drugo djelo koje vas najbolje predstavlja kao (potencijalnog) scenarista.

Prijave se primaju do 30. rujna 2017. na mail skola@palunko.org, na koji se možete obratiti i za sve dodatne informacije.

Napomene:
– za sudjelovanje je potrebno vrlo dobro znanje engleskog jezika;
– sudjelovati mogu punoljetne osobe (iznimno i učenici završnih razreda srednjih škola, ako imaju iskustva na filmu i pripremaju se za neki filmski studij);
– prijava je besplatna;
– kotizacija po semestru iznosi 600 kuna te uključuje sve potrebne materijale i primjerak scenarističkog udžbenika Napiši scenarij autorice Jasmine Kallay, u izdanju Palunka i Hrvatskog filmskog saveza;
– ukupno ćemo primiti oko 20 polaznika;
– popis primljenih polaznika objavit ćemo na ovoj stranici do 16. listopada;
– od polaznika se očekuje aktivno sudjelovanje i redovito ispunjavanje tjednih domaćih zadataka (čitanje jednog dugometražnog scenarija, gledanje filma te savladavanje teorijske literature);
– Škola se održava u maloj dvorani kina Tuškanac u Zagrebu, u večernjem terminu ponedjeljkom u trajanju od oko tri školska sata;
– upisivanje drugog semestra nije obavezno, a moguće ga je i ‘zamrznuti’, odnosno upisati naknadno iduće školske godine.

Voditelj Palunka i Scenarističke škole: Uroš Živanović
Program Scenarističke škole: dr. sc. Jasmina Kallay, Ante Marin, Uroš Živanović
Koordinator Scenarističke škole: Ante Marin

Djelatnost Palunka u 2017. godini sufinancirana je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

 

Druga generacija diplomaca Scenarističke škole

 

 

 

 

 

 

Palunko je scenaristički projekt Hrvatskog filmskog saveza pokrenut 2003. godine s ciljem osnaživanja domaće scenarističke scene. Iako je pisanje scenarija obično početna točka u procesu stvaranja filma, to je ujedno i dio filmske proizvodnje koji najčešće ostaje skriven od očiju javnosti.

Mnogi autori koji se žele baviti scenaristikom u Hrvatskoj najčešće ne znaju – otkuda početi. Zato je tu projekt Palunko koji kroz niz svojih programa želi pridonijeti vidljivosti domaće scenaristike i pomoći prije svega mladim autorima da saznaju sve što ih vezano za scenaristiku zanima.

Glavne aktivnosti projekta Palunko su edukacija i informiranje. Na polju edukacije Palunko prvenstveno djeluje organizacijom početničkih i naprednih scenarističkih radionica, ostvarenih u suradnji s domaćim filmskim festivalima, te organiziranjem scenarističkih tribina, razgovora, natječaja…

 

Izvornik: facebook, Palunko