Plesna predstava Opna u Travnom

Kulturni centar Travno

foto: Jasenko Rasol

Premijera plesne predstave Opna autorice i koreografkinje Irme Omerzo održat će se 19. listopada u Kulturnom centru Travno s početkom u 20 sati. Ulaz s pozivnicom. Reprizna izvedba na rasporedu je 20. listopada u 20 sati. Cijena ulaznice je 40 kn, a potrebno ih je rezervirati ranije na irma.omerzo@gmail.com.

U predstavi sudjeluju plesne umjetnice Filipa Bavčević, Ema Crnić i Nastasja Štefanić, dok je za glazbu i izvedbu uživo zadužen kontrabasist Roko Crnić.

Predstava smješta publiku unutar prostora scenografije dok se izvedba događa svuda oko nje. Instalaciju su kreirali arhitekt Vanja Magić te svjetski poznati i cijenjeni umjetnički kolektiv Numen koji je za svoje radove na polju konceptualne umjetnosti, scenografije, industrijskog i prostornog dizajna višestruko nagrađen.

Opna je ples o prostoru između tijela, o granicama između svjetova, o pogledima između odnosa. Opna je šuštanje i grmljavina, sjećanje prvog dodira, napunjena praznina. Opna nosi memoriju svih prostora u kojima je boravila – jednog dućana, jednog podruma, jednog bivšeg marketa koji je prije bio muzejsko skladište, jednog bivšeg kina koje je nedavno postalo dvorana, jedne bivše tvornice koja je danas prostor kulture, jednog kulturnog centra, ili možda dva. Opna je priča o promjenama u javnim prostorima, o brisanju herojskih narativa, o izgradnji novih susreta. Opna je najlon koji se transformira, scenografija od zraka, topla sintetika. Opna je ples u titrajima, vibracija kontrabasa, dodir naježene kože, pokret na granici čujnosti. Opna je granica vidljivosti, borba za opstanak, hvatanje daha. Opna je ples triju tijela, nekoliko krajolika i jednog instrumenta.

Ideja i koreografija: Irma Omerzo
Plesna izvedba: Filipa Bavčević, Ema Crnić, Nastasja Štefanić
Glazbena kompozicija i izvedba na kontrabasu: Roko Crnić
Scenografija: Numen i Vanja Magić
Dramaturgija: Jasna Jasna Žmak
Oblikovanje svjetla: Nikša Mrkonjić
Asistentica koreografkinje: Danijela Renić
Grafičko oblikovanje: Boris Greiner
Fotografije: Jasenko Rasol
Posebna potpora na probama: Lisa

Produkcija: MARMOT

Predstava je nastala u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Gradskim uredom za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba, Kulturnim centrom Travno, Centrom za kulturu Trešnjevka CeKaTe i Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade Pogon Jedinstvo.