Pjesnikinje iz Novske na Stihovnici Siska

Matica hrvatska ogranak Sisak

iduća Stihovnica Siska na rasporedu je u subotu 8. rujna 2018. godine, s početkom u 19 sati. Ovaj put ćemo u Matici hrvatskoj (Rimska 9) ugostiti tri znamenite pjesnikinje iz Novske: Višnju Lovrić-Mencej, Kristinu Semenjuk i Jasnu Popović Poje. Spomenute pjesnikinje perjanice su suvremene poetske produkcije u Novskoj. Članice su Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika i iza sebe imaju brojne objavljene knjige. Pridružite nam se u još jednoj poetskoj avanturi, a u nastavku večeri slobodni ste pročitati i svoje autorske pjesme. 

Srdačno Vas očekujemo!
Siniša Matasović, moderator Stihovnice
(smatasovic@gmail.com, 091 577 0112)

Izdvajamo iz biografije naših uvaženih gošći:

Višnja Lovrić-Mencej: Rođena je 3. srpnja 1962. godine u Sikirevcima kod Slavonskog Broda.

Od 1983. godine živi i radi u Novskoj. Zaposlena u Radio postaji Novska na radnom mjestu Voditelj kulturnog i edukativnog programa.
S dvadeset i dvije godine  objavila svoju prvu zbirku pjesama “Nisam vrijeme” (1984.).

Pjesme su joj zastupljene u nekoliko antologija, često su joj objavljivane u časopisu za umjetnost i znanost “Hrvatska misao” MH Sarajevo, “RUSAN” časopis za književnost, kulturu i druga društvena zbivanja MH Bjelovar, “OSVIT” časopis za književnost, kulturu i društvene teme (Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar), “Sjeverni obzor” i “Brodski list” (Slavonski Brod), “Novljanski vjesnik” Novska.

Književne kritike njenih pjesama objavljivane su u raznim knjigama i časopisima za književnost i kulturu (Rusan, Nova Istra) .

Od obnoviteljske skupštine Ogranka Matice hrvatske Novska 1996. obnašala u jednom mandatu dužnost tajnice Ogranka i u dva mandata  dužnost zamjenika predsjednika,  te bila  aktivna djelatnica u realizaciji programa nakladničke djelatnosti Ogrankovih izdanja.


Kristina Semenjuk: Rođena je 25. kolovoza 1964. godine u Novskoj gdje je proživjela sretno djetinjstvo i slobodu s izuzetkom od nekoliko godina boravka u Zagrebu. Naime, osnovnu školu završila je u Novskoj, a srednju farmaceutsku školu u Zagrebu gdje se istaknula pišući pjesme i literaturne uratke. Fakultet je morala prekinuti zbog gubitka vida uslijed čega je svugdje u svijetu nastojala zaustaviti progresiju bolesti. Međutim vid je rapidno odlazio pa se po umirovljenju posve posvećuje pisanju. Svoje stihove uči i govori napamet.


Ogranak Matice Hrvatske u Novskoj prepoznaje njen rad i objavljuje joj šest knjiga poezije:
2002. godine – „BISERJE TAME“
2005. godine – „PIŠEM SVJETLOŠĆU“
2007. godine – „I MOGU SRCEM VIDJETI“
2009. godine – „UNUTARNJA ZVONA“ 
2012. godine – „TKO MI JE UKRAO SUNCE“ 
2016. godine – „GRLIM SVOGA ANĐELA“.


Jasna Popović Poje: Završila je osnovnu školu i gimnaziju u Novskoj, a Pedagošku akademiju u Petrinji. Stekla zvanje učiteljice Razredne nastave. Do sada je radila u OŠ Rajić-PRO Jazavica,OŠ Josipa Kozarca – PRO Nova Subocka, OŠ Novska-PRO Bročice. Sada radi u Osnovnoj školi Novska na radnom mjestu učiteljice razredne nastave. Bila je predsjednica Društva Naša Djeca „Osmijeh“ Rajić, a od 2008. godine urednica radijske emisije za djecu, Dječji kutak RPN-a, koja u ožujku o. g. obilježava 8. godinu snimanja i svoju 300. emisiju. Već 40 godina surađuje s Novljanskim vjesnikom, novinama Grada Novske.

Piše od djetinjstva. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, potpredsjednica Ogranaka Matice hrvatske u Novskoj, članica Društva hrvatskih haiku pjesnika i UHTS – Svjetske udruge haiku i tanka pjesnika. Izdala je devet  knjiga za djecu i o djeci,  znatnim dijelom samofinacirajući projekte. Surađuje s dječjim  i književnim časopisima. Mnogi su joj tekstovi uvršteni u čitanke, vježbenice, nastavne listiće, priručnike, antologije, zvučne CD i kataloge, a same knjige u zavičajnu lektiru. Autor je i teksta himne novljanske OŠ.  Godine 2015.izdala je haiku-zbirku posvećenu rodnom gradu Novčić u „ogrc“ fontani. Sa svojim je učenicima osvojila brojne međunarodne nagrade i priznanja za haiku. Godinama surađuje u dječjim časopisima: Smib, Radost, Zvrk, Prvi izbor, Modra lasta, Tintilinić, Prvi razred, Drugi razred te u Školskim novinama i Maruliću. Stihovi su joj objavljeni i u časopisu DHK-a Književnost i dijete te časopisima za književnost i kulturu Književna revija Ogranka MH u Osijeku i Moslavačko zrcalo Ogranka MH u Kutini. Dobitnica Priznanja za dugogodišnji uspješni književni rad Grada Novske 2015. godine. Majka dvojice sinova i baka troje unučadi. S obitelji živi u Novskoj. 

Fotografije: DHK, web stranica