Pjesnički festival Odvalimo se poezijom

Bol na Braču

u Bolu na Braču od 31. kolovoza do 2. rujna

Drugu godinu zaredom pjesnički festival Odvalimo se poezijom održava se u Bolu na Braču, od 31. kolovoza do 2. rujna 2018. godine. Događanje je dio kulturne manifestacije 29. Bolsko lito,

a sav program odvija se uz organizaciju i podršku Centra za kulturu Općine Bol. Projekt Odvalimo se poezijom počeo je na društvenoj mreži Facebook još 2015. godine, a potom je prerastao u žive pjesničke susrete, 

pa možemo reći da je specifičan po svojem neobičnom putu što silazi s neba na zemlju, iz virtuale u stvarnost. U Bolu je lani prvi put održano dvodnevno događanje Odvalimo se poezijom. Ove se godine program proteže na tri dana.  

Cilj nam je okupiti pjesnikinje i pjesnike s lokalnog i šireg lokalnog područja, a idućih godina ako bude moguće, i iz svih krajeva Hrvatske, možda i dalje. Brač već ima dvije pjesničke manifestacije, jezično-pjesničku smotru Croatia rediviva: Ča – kaj – što u Selcima s dugom tradicijom, te festival čakavske riči Stjepan Štefe Pulišelić u Škripu.

Uz uvažene spomenute manifestacije Odvalimo se poezijom je još jedno novo mjesto susreta na kojem nastojimo spojiti staro i novo, tradicionalno i suvremeno, otočke idiome i standardni, suvremeni jezik.

Kao i prošle godine, prva večer programa posvećena je pjesničkim glasovima otoka Brača, pa je ove godine gost bolski umjetnik i pjesnik znani Ivica Jakšić Puko koji je posebno za festival pripremio svoj poetski performans.

Drugog dana zajedno ćemo posjetiti prirodno-povijesnu znamenitost, Zmajevu spilju iznad Murvice nedaleko od Bola, čuti nevjerojatnu priču o Zmajevoj spilji i vidjeti njezine reljefe, te u atmosferi u kojoj su živjeli brački pustinjaci, koji su samostane i pustinje s južne strane otoka naselili još u 15. stoljeću, pročitati nekoliko pjesama mističnih pjesnika koji su način života i duhovnu srodnost dijelili i s bračkim pustinjacima.  

U večernjem programu drugog dana predstavit će nam se splitski pjesnik Siniša Kekez svojom knjigom Splita mi je puna kita (Redak, 2016.), a bit će promovirane i dvije nove knjige poezije, knjiga Ljeto (MeandarMedia, 2017.) splitske pjesnikinje Katje Grcić, te knjiga Bezbroj i druge jednine(MeandarMedia, 2017.) solinske pjesnikinje Nade Topić.

Posljednjeg dana održat će se panel o poeziji na društvenim mrežama, u kojem će glavnu riječ imati pjesnik i slikar Hrvoje Marko Peruzović, dobitnik nagrade Post Scriptum za književnost na društvenim mrežama 2016. godine. Razgovarat će se o prostoru širenja poezije, ulozi društvenih mreža s obzirom da je i sam projekt Odvalimo se poezijom krenuo upravo s društvene mreže, te raspraviti što je dobro, a što manje dobro u današnjem vremenu kada svatko može objavljivati što hoće i objavljeno nazvati poezijom.  

Nadamo se da ćemo u Bolu imati lijepe pjesničke dane, da ćemo uspjeti i narednih godina održati ovaj susret na koji ćemo pozivati i druge autorice i autore s područja Dalmacije i šire, čuti različite pjesničke glasove i otvarati suvremene teme vezane za poeziju, držeći u fokusu i u srcu otok kao mjesto na koje se povlačimo i s kojeg se otiskujemo dalje, mjesto s kojeg odlazimo i na koje se vraćamo. 

Posebne zahvale gostima koji su se odazvali kako bi sudjelovali na festivalu!

Hvala Centru za kulturu Općine Bol bez kojeg realizacija ovog susreta ne bi bila moguća i ravnateljici Ivani Bošković Ivičić, potom Centru za kulturu Brač koji nam je omogućio korištenje prostora Galerije umjetnina Branislav Dešković, ravnateljici Jasni Damjanović i kustosu Tinu Vukoviću, potom Zoranu Kojdiću, stručnom vodiču koji je izrazio dobru volju da nam omogući da jedan od programa održimo u Zmajevoj spilji, te Dinku Karninčiću, direktoru vanjskih objekata tvrtke Hoteli Zlatni rat koji je izrazio dobru volju da nam omogući da jedan od jutarnjih programa održimo u Cocktail baru Bolero.

PROGRAM

 • Petak, 31. kolovoza
  Bročki glos: Ivica Jakšić Puko, Kuo ni najebo, ti je već zakasni, Teatrin, 21.30 sati
 • Subota, 1. rujna
  Poezija pustinjaka: Zmajeva spilja, 11 sati (polazak iz Bola s pumpe, 8 sati)
  Splitski đir: Siniša Kekez, Splita mi je puna kita, Galerija umjetnina Branislav Dešković, 20.30 sati
  Promocije: Katja Grcić/Ljeto&Nada Topić/ Bezbroj i druge jednine, Galerija umjetnina Branislav Dešković, 21.30 sati
 • Nedjelja, 2. rujna
  Poezija na mrežama: razgovor, Cocktail bar Bolero, 10 sati
  (svi su pozvani, poseban gost Hrvoje Marko Peruzović)


S poštovanjem,

inicijatorica projekta Odvalimo se poezijom Sanja Baković
Kontakt: 091 2550 765

*autor plakata Tomislav Gamberožić