„Moja dugina obitelj“ – Predstavljanje slikovnice u Sisku

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak – dječji odjel – 17. travnja 2018 u 18:30

Prva hrvatska slikovnica o istospolnim obiteljima pod nazivom Moja dugina obitelj bit će predstavljena u Dječjem odjelu sisačke knjižnice 17. travnja.

Radi se zapravo o dvije slikovnice u jednoj: u jednoj obitelj tvore četverogodišnji dječak Roko i njegove mame Ines i Lucija, a obiteljskoj atmosferi doprinosi i kućni ljubimac, pas Đuro, dok u drugoj o četverogodišnjoj Ani brinu njeni tate Darko i Tomislav, a obiteljskoj atmosferi doprinosi kućni ljubimac, mačak Muki. Slikovnice opisuju uobičajene, svakodnevne aktivnosti bilo koje obitelji i malog djeteta – dijete u vrtiću, u igri s najboljim prijateljem, što voli jesti – Roko palačinke s bananama, Ana jagode.

Oba djeteta uče da su njihove obitelji – dugine obitelji. Roko je, dakle, naučio da je njegova obitelj dugina, no još uvijek ne razumije potpuno zašto, ali mu je teta objasnila da je takva jer u dugi ima mjesta za sve boje.

Ideja je o slikovnici potekla iz samih duginih obitelji koje žele literaturu za svoju djecu. Teme su standardne za slikovnice, a cilj je da djeca vrtićkog uzrasta na osnovnoj činjeničnoj razini prihvate da postoje različitosti pa tako i različite obitelji. Koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović poručuje kako „mnogi o tome ne razmišljaju, ali djeca žive u različitim obiteljima, pa tako žive i u istospolnim, jednoroditeljskim, posvojiteljskim, i dobro je djecu učiti o tome da postoje različite obitelji – takva praksa je u mnogim zemljama uobičajena“.

O uspjehu slikovnice govori činjenica da je početna naklada slikovnice rezervirana i razgrabljena i prije nego što je slikovnica otisnuta i predstavljena. Već je sada jasno da će prvo izdanje morati dotiskati, a na internetskoj stranici udruge slikovnica će biti i u digitalnom izdanju.

Interes za slikovnicu postoji i u inozemstvu. Tako će digitalno izdanje biti prevedeno i na engleski, francuski, njemački, talijanski jezik, a postoji interes za prijevod na slovenski, portugalski i španjolski jezik.

 

 

izvornik: mrežne stranice NKČ Vlado Gotovac Sisak