Milena Marković i Marko Tomaš večeras u KC Grad

Booking Balkan

U četvrtak, 18. maja od 19h u Kulturnom centru Grad, u okviru programa Booking Balkan, videćemo književni dvougao Milene Marković i Marka Tomaša, koji će nam u zajedničkom nastupu čitati svoju poeziju.

Milena Marković (Beograd,1974) je pesnikinja, dramska spisateljica i scenaristkinja. Redovna je profesorka Fakulteta Dramskih Umetnosti u Beogradu. Objavila je deset zbirki poezije i dvanaest drama koje su sa velikim uspehom izvođene kako na domaćim, tako i na međunarodnim scenama, a napisala je scenarija za šest domaćih ostvarenja – filmova i serija. Njena poezija objavljivana je u mnogim književnim časopisima, kao što su Moderna vremena, Sinn und Form,Wasafiri, Manuskripte, Kolaps, Serum, OOtal. Dobitnica je Sterijine nagrade za najbolji tekst za drame “Zmajeubice” , “Brod za lutke” i “Nahod Simeon”, uključujući i specijalnu dramsku nagradu u Beču, zatim pesničkih nagrada „Pero Despota Stefana“, “Borisav Mihajlović Mihiz”, “Miloš Crnjanski”, “Todor Manojlović”, “Biljana Jovanović” i “Đura Jakšić”, kao i mnogih festivalskih nagrada za najbolja scenarija. Dobitnica je NIN – ove nagrade za najbolji srpski roman, za roman-poemu „ Deca“, prema kome je izvedena opera u Narodnom pozorištu.

Marko Tomaš (Ljubljana, 1978) objavio je četrnaest knjiga pesama, jedan roman, dve knjige eseja, jedan dramski tekst te autorizovanu biografiju Ivice Osima. Većinu knjiga objavio je u izdanjima beogradskog izdavača IK LOM. Piše za nekolicinu regionalnih portala, dnevnih i nedeljnih novina. Trenutno živi i radi na relaciji Zagreb – Mostar.

Cena ulaznice: 250 rsd


Booking Balkan baviće se predstavljanjem autora i autorki Balkana i njihovim povezivanjem u međusobnoj interakciji i popularizaciji regionalne književnosti i prevodilaštva. Program je podržan od strane Evropske mreže za književnost i knjige TRADUKI (Berlin)