Komemoracija za Mariju Braut

Marija Braut

Sutra, 1. srpnja 2017., u 20 h u Galeriji Cinkuš, u Mletačkoj 9, Zagreb, održati će se Komemoracija za Mariju Braut. Organizator ovog događaja je Marijan Grakalić, a u sklopu Gornjogradskog književnog festivala. O Mariji će govoriti pjesnik Enes Kišević.

Marija Braut rođena je 1929. u Celju. U Zagreb se doselila 1941. te je tu maturirala i započela studij arhitekture. Fotografijom se počela baviti 1967. u ateljeu Toše Dabca, najprije kao učenica, a poslije i suradnica toga našega najpoznatijega predstavnika tzv. Zagrebačke škole fotografije. Prvu samostalnu izložbu imala je 1969. u galeriji zagrebačkoga Studentskoga centra, a iste godine postaje i članicom ULUPUH-a.
Radila je u Galerijama grada Zagreba, za čije je potrebe snimala slike za kataloge, te portrete mnogih umjetnika. Od 1972. djelovala je kao samostalna umjetnica. Svoje umjetničke fotografije izlagala je na više od stotinu samostalnih i skupnih izložbi, a mnoge su joj fotografije objavljivane i u novinama te specijaliziranim časopisima.

Kao fotografkinja je surađivala i s mnogim hrvatskim kazalištima i festivalima, primjerice Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, Zagrebačkim kazalištem mladih, Gradskim dramskim kazalištem Gavella i Satiričkim kazalištem Kerempuh te Dubrovačkim ljetnim igrama.
O životu i umjetničkom radu Marije Braut snimljen je 2009. godine i dokumentarni film “Marija hoda sama”.

Posljednja velika izložba njezinih do tada nepoznatih i rjeđe izlaganih fotografija nazvana je Nepoznati Zagreb Marije Braut i priređena u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu 2014. godine. Njezine fotografije i na tisuće negativa čuvaju se u zbirkama mnogih zagrebačkih muzeja, Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Ministarstvu obrane Republike Hrvatske i drugdje.[3]
Marija Braut dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, među kojima i nagrade Grada Zagreba (1972.) i nagrade za životno djelo Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (2008.).

Marija Braut napustila nas je 1. srpnja 2015. godine. U subotu ćemo se je prisjetiti u njezinom omiljenom svratištu na Gornjem gradu uz prigodnu izložbu fotografija.

 

Izvornik: facebook pozivnica, wikipedia