Izložba Ane Matijace

Fotoklub Split

U Galeriji fotografije Fotokluba Split, u srijedu, 2. kolovoza 2023., u 20 sati otvorena je samostalna izložba autorice Ane Matijace.

Matijaca je 2020. godine imala priliku izložiti svoje fotografije u Galeriji fotografije Fotokluba Split, a uskoro se opet vraća s novom izložbom pod nazivom “Life with boys”. Trideset izloženih fotografija dokumentacija su svakodnevnog života, njezinog iskustva majčinstva, odrastanja djece – običnih i malih trenutaka od kojih je satkan život.

Kustosica Ana Žanko, u predgovoru izložbe, piše: “…Svatko od nas ima potrebu detektirati ključna mjesta, presudne događaje prema kojima dalje slaže vremensku lentu svog postojanja, pritom zaboravljajući da je život ono što se događa između, naizgled nevažne sitnice koje posložene zajedno tvore mozaik nečijeg bivanja. U kontekstu rečenog, jedna od velikih, ako ne i najveća stvar u životu žene zasigurno jest majčinstvo i čitav koloplet promjena koje ono u život žene unosi. Od fizičkih, društvenih do emocionalnih promjena, iskustvo majčinstvo trajno determinira i nepovratno mijenja ženu. Matijaca iskustvo majčinstva transponira u fotografski narativ u kojem njen majčinski lik nije prisutan, detektiramo ga isključivo kroz odsutstvo, kao intuitivni osjećaj prisutne odsutnosti – majčinog lika nema na fotografijama, štoviše, u potpunosti je izuzet iz trenutka – ali osjećamo da je tu, da se upravo ona krije iza objektiva.”

Izložba “Life with boys” razigran je ciklus, dinamičan i prožet emocijama. Na Matijacinim fotografijama uhvaćeni cu trenutci stvarnog života koji će dokatnuti promatrače i podsjetiti da je ljepota i magičnost života upravo u sitnicama koje često nepravedno zanemarimo.

Ana Matijaca rođena je 7. rujna 1987. u Trogiru. Diplomirala je francuski jezik i književnost te lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je godinama i živjela, a 2015. se seli u Split. Fotografijom se počinje baviti sasvim slučajno 2017. godine, nakon rođenja dvojice sinova, a na nagovor supruga koji joj prepušta svoj stari Nikon (na čemu će mu biti vječno zahvalna). Mahom se bavi dokumentarnom obiteljskom fotografijom, a povremeno i street fotografijom pri čemu posebnu pozornost pridaje proučavanju dinamike svjetla i sjene, odnosa boja te kompozicije. Kao jednoj od finalistica američkog natjecanja Voice 2019. te 2020. godine tri su joj fotografije objavljene u časopisu Click magazine, a zatim i prikazane na skupnoj izložbi u Atlanti (Georgia). Isti ju je časopis uvrstio na popis 100 female photographers to watch in 2020. Splitskoj se publici imala čast predstaviti 2020. godine prvom samostalnom izložbom naziva Mediteran unplugged.

Izložba je realizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije te je dio programa “Redoviti godišnji program udruge Fotoklub Split” koji se financira iz sredstva podrške Zaklade “Kultura nova”. Izložba ostaje otvorena do 23. kolovoza i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografije.