Izložba Andree Taraš

Galerija SC

Otvorenje izložbe autorice Andree Taraš naziva Promjenjivo stanje stvari održat će se u petak, 28. travnja u Galeriji SC s početkom u 19 sati. Izložba je otvorena do 6. 5., radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Interobjekti su tvorbe koje nastaju u kognitivnim rascjepima sanjara kao novi fiktivni objekti koji se opiru svakoj stvarnosnoj logici, rezultirajući stapanjem potpuno nepovezanih objekata. Takve međustrukture nemoguće su u realnosti, a prostor sna omogućuje njihovo postojanje zanemarujući kategorizaciju, odnosno dinstinkciju objekata – kognitivni mehanizam nužan u budnom životu. U svojoj ambijentalnoj videoinstalaciji Promjenjivo stanje stvari Andrea Taraš propituje relativnu prirodu stvarnosti, odnosno relacije prostora i mjesta, stvarnog i virtualnog te njihova začudna pretapanja u svrhu otkrivanja međuprostora. Fenomenom interobjekta autorica se koristi kao temeljnom strategijom u istraživanju i performativno stvara spontanim sklapanjem odbačenih komada građevinskih i industrijskih otpadnih materijala u skulpturalne kompozicije. Predmeti dokinute namjene svoje značenje dobivaju postavljanjem u nove odnose, u prostorima gdje ih pronalazi, odnosno u prostorima lišenih sadržaja. Akcije konstrukcije objekata, efemernih radova kojima se konceptualno preispituje sama srž skulpture, autorica potom dokumentira, projicira na određenim mjestima unutar galerijskoga prostora te fizički reinterpretira te objekte. Ponavlja se postupak njihova konstruiranja i dekonstruiranja. Objekti se tako umnožavaju i postoje istodobno u različitim stanjima sastavljenosti. Autorica koju vidimo na projekcijama stvara u međuprostoru aludirajući na trenutak kad je spavač svjestan svojih snova, ispitujući tako kreativni potencijal skrivenih procesa razmišljanja. Zvučni ambijent upotpunjuju audiosnimke prepričanih fragmenata snova koji povezuju stvarnost i fikciju. Konačno, prenošenjem fenomena „neuspješnog” spoja dvaju poznatih objekata, autorica naglašava krhku strukturu stvarnosti koja jednako vrijedi u budnom i snovitom stanju jer prijelazi su jedva primjetni u prostoru koji se stalno multiplicira i savija u jedinstvenoj percepciji svakog bića.
(predgovor, Jelena Šimundić Bendić)


BIOGRAFIJA

Andrea Taraš diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2022. godine na Nastavničkom odsjeku u klasi izv. prof. art. Vlaste Žanić. Tijekom diplomskog studija pohađa Restartovu školu dokumentarnog filma te radi u području montaže, animacije i 3D oblikovanja. Sudjelovala je na više skupnih izložbi (Široko oko, Grisia Youth, Tabula Rasa, VGA02 itd). U svojem umjetničkom radu istražuje relativnost i nestalnost stvarnosti u kojoj se nalazi, koristeći se u tom procesu dekonstrukcijom vlastite predodžbe korištenih medija.

Kontakt: Ksenija Baronica, 095 4593 1111