Gimnazijske stipendije autorima najboljih umjetničkih radova

Privatna umjetnička gimnazija

Zagreb, 13. svibnja 2019. – Već četvrtu godinu za redom Privatna umjetnička gimnazija (PUG) iz Zagreba,  jedina umjetnička gimnazija u Hrvatskoj,  raspisuje Natječaje za stipendije Film za 5! junior, Slika za 5! i Tekst za 5!, kojima najkreativnije učenike osmih razreda osnovne škole nagrađuje stipendijom i time im omogućuje izravan upis u gimnaziju.

Privatna umjetnička gimnazija uz predmete uobičajene za gimnazijske programe nudi pojačanu nastavu iz umjetničke grupe predmeta, odnosno likovne, glazbene, scenske i filmske umjetnosti te medijske kulture. Problemska i projektna nastava omogućuju potpuno uključivanje učenika u nastavni proces. Osim redovne nastave, učenici dva sata tjedno obavezno pohađaju i radionice – bilo one kreativne (filmsku, fotografsku, scensku, likovnu, literarnu, plesnu ili glazbenu), bilo one istraživačke (prirodoslovnu, za bistar pogled, latinsko-gljivarsku, matematičku, govorništvo). Posebni projekti škole nadograđuju školsko gradivo i jedinstveni su u zemlji – poput projekata Film za 5!, English All Around ili školske radionice Model United Nations. U Filmu za 5! učenici tijekom školske godine gledaju sve dugometražne igrane filmove domaće produkcije iz tekuće godine, pišu osvrte na njih, imaju okrugli stol s redateljem ili glumcima iz filma, a potom ocjenjuju film te nagrađuju onaj najbolji po učeničkom izboru. English All Around festival je engleskog jezika u kojem je ove godine sudjelovalo preko 500 sudionika iz 52 osnovne i srednje škole iz cijele Hrvatske predstavljajući svoje kreativne dosege kroz filmske, literarne, glazbene, scenske i druge radove na engleskom jeziku. Školska radionica Model United Nations omogućila je da 23 učenika sudjeluje u radu čak četiri međunarodne konferencije u Europi (Zagreb, Frankfurt, Toulouse i Budimpešta) gdje su sa svojim vršnjacima iz cijelog svijeta na nekoliko dana u ulozi zastupnika u Ujedinjenim narodima raspravljali o svjetskim problemima.

Posebnost natječaja za stipendije Film za 5! junior, Slika za 5! i Tekst za 5!je što im slavodobitnike određuju sadašnji učenici, koji pažljivo i detaljno analiziraju sve pristigle radove, primjenjujući znanje koje su stekli na nastavi iz umjetničke grupe predmeta. Na taj način, učenici su do sada izabrali već osam mladih kreativaca koji iz dana u dan doprinose radu i uspjesima škole, te razvijaju vlastiti umjetnički – kreativni potencijal. Profesori Privatne umjetničke gimnazije rado ističu ozbiljnost i posvećenost koju učenici iz godine u godinu pokazuju prilikom ovog, sad već tradicionalnog, izbora svojih nasljednika u školskim klupama PUG-a

Za sudjelovanje u natječaju Film za 5! junior potrebno je snimiti film u tehnici i žanru po vlastitom izboru, za Sliku za 5! naslikati, nacrtati, izrezbariti, fotografirati ili modelirati rad po izboru. Natječaj Tekst za 5! donosi dvije ravnopravne nagrade jer se literarni rad može napisati na hrvatskom i na engleskom jeziku. Na natječaje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici osmih razreda iz cijele Hrvatske slanjem  radova do 31. svibnja 2019.  godine. Detaljnije informacije o natječaju dostupne su na stranicama Privatne umjetničke gimnazije (www.pug.hr/gimnazija/natjecaji-pug-a/).

# # #

Privatnu umjetničku gimnaziju (PUG) s pravom javnosti osnovala je 2002. godine dr. sc. Rasima Kajić s misijom odgoja i obrazovanja uljuđenih mladih ljudi. Posebnost Privatne umjetničke gimnazije je u tome što je riječ o jedinoj gimnaziji u Hrvatskoj koja radi po modelu umjetničke gimnazije, kao specijalizirane gimnazije, utemeljenom na rezultatima suvremene metodičke znanosti i napredne nastavne prakse. Uz program opće gimnazije PUG nudi pojačan umjetnički program te rad u kreativnim radionicama, koje se odvijaju najmanje dva sata tjedno. U sklopu pojačanoga umjetničkog programa odvija se nastava iz likovne, glazbene, filmske i scenske umjetnosti te medijske kulture. Osim nastave u učionicama, škola organizira brojne posjete kulturno-znanstvenim institucijama kao i posebne manifestacije poput Dana engleske kulture i Dana talijanske kulture. Kako bi učenike izbliza upoznali sa suvremenom hrvatskom kinematografijom, 2012. pokrenut je projekt „Film za 5“ u okviru kojeg učenici gledaju i ocjenjuju domaće filmove, a nakon toga im se osobno predstavljaju i redatelji odgledanih filmova. PUG uključuje učenike u brojne međunarodne projekte, kao što su Erasmus +, Etwinning, Comenius WHAT i MUN (Model United Nations). Od 2017. godine PUG organizira i festival engleskog jezika English All Around na kojem je i ove godine sudjelovalo gotovo 500 učenika i mentora iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske pokazujući svoje vještine u govorenju, pisanju, izlaganju, glazbi i filmu na engleskom jeziku.

Film za 5! junior nastao je kao nastavak projekta Film za 5!, u sklopu kojeg učenici PUG-a gledaju sve domaće filmove prikazane u školskoj godini, ocjenjuju ih i redateljima na kraju dodjeljuju nagradu za najbolji domaći dugometražni film (u dosadašnjih šest godina projekta nagrađeni su „Svećenikova djeca“, „Kauboji“, „Takva su pravila“, „Život je truba“, „ZG80“ i „Comic Sans“). Početkom lipnja, nagradu „Film za 5!“, rad likovne radionice PUG-a dobit će na svečanoj dodjeli redatelj ili redateljica ovogodišnjeg najboljeg filma po izboru učenika iz bogate ponude od čak 13 filmova koji su ove školske godine došli u kina –  F20, Srbenka, Aleksi, Sam samcat, Koja je ovo država, Dom, Posljednji Srbin u Hrvatskoj, Mali, Za dobra stara vremena, Lada Kamenski, Ufuraj se i pukni, Moj dida je pao s Marsa i Do kraja smrti.