Carmina Burana u Slavonskom Brodu

projekt CHOIR

Završni dio EU Interreg projekta CHOIR – Hungarian-Croatian Choral Workshops u suradnji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Sveučilišta u Pečuhu (Mađarska)

U četvrtak, 31. ožujka 2022. godine u 19:30 sati u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu, održat će se posljednja od četiri izvedbe glasovite kantate Carla Orffa Carmina Burana. Nastupit će Pjevački zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (zborovođa: dr. Antoaneta Radočaj-Jerković), Zbor Sveučilišta u Pečuhu (Mađarska), solisti Anja Papa (sopran), Stevan Karanac (tenor), Berislav Jerković (bariton), Szabolcs Balásy i Krisztián Horváth (klavir) te Udaraljkaški ansambl Panonske Filharmonije. Izvedbom će ravnati dirigent Dr. Tamás Lakner, dobitnik prestižne mađarske Liszt nagrade za postignuća u kulturi i umjetnosti.

Prve su tri izvedbe održane 23., 24. i 25. rujna 2021. godine u Osijeku, Villányju i Kodály Centru u Pečuhu (Mađarska), dok će završni dio projekta činiti upravo izvedba u Slavonskom Brodu. Ono što je zajedničko svim četirima izvedbama jest da su jedan od zaista hvalevrijednih rezultata projekta „CHOIR“, sufinanciranog u sklopu Interreg V-A programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Važno je istaknuti da će kao uvod, u posljednji zajednički koncert, zborovi osječke i pečuške Akademije izvesti i zajednički hrvatski odnosno mađarski program kojim će ravnati njihovi profesori. Tako će izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković dirigirati mađarskim zborom djela hrvatskih skladatelja, a prof. dr. Tamas Lakner vodit će hrvatski zbor u izvedbi mađarskih djela. Riječ je o repertoaru koji s zborovi pripremili u okviru zajedničkog rada na projektu.